GEBELİK BOYUNCA DENGELİ BİR DİYETLE BESLENME;

Hamile olmak hayatınız boyunca çok özel anlardan biridir ve çoğu kadının nasıl beslenmesi gerektiği üzerine düşündüğü bir dönemdir. Yedikleriniz sadece sizi değil kısa ve uzun süreli olarak bebeğinizin sağlığını da etkiler. Bu nedenle hamileyken sağlıklı, düzenli ve çeşitli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Daha önceki haftalarda hamileliğe hazırlıkla ilgili konuşmuş ve nasıl beslenmeniz gerektiğini anlatmıştım, birkaç hafta ara verdikten sonra şimdi yeni bir serüven olan hamilelik döneminde beslenmeyi yazmak ve sizleri bilgilendirmek istiyorum.
Sağlıklı bir diyetin temel prensipleri aynıdır. Bunları içeren diyetleri takip etmelisiniz:
1. Nişastalı gıdalara dayanan ürünler (tabii ki tam tahıllı olan ürünlerden bahsediyoruz ve patates gibi gıdalarda yapabilirseniz kabuklarıyla tüketmelisiniz.)
2. Bol sebze ve meyve
3. Orta miktarda kuru baklagiller, balık, yumurta, yağsız et ve diğer proteinler.
4. Orta miktarda süt, yoğurt, peynir veya kalsiyum bakımından zenginleştirilmiş süt alternatifleri
Sadece düşük yağ ve şeker içeren yiyecek ve içecekleri tüketin. Sağlıklı bir diyetin yanı sıra gıda güvenliği ve hijyenine de dikkat edin. Hamileyken gıda güvenliği ve hijyeni hususunda ne kadar yediğinize dikkat etmeniz gereken yiyecek ve içecekler vardır.
Her zaman besin zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için besinleri hazırlayış ve saklayış şekliniz çok önemlidir. Hamileyken bu durum daha da önem kazanır. Sadece basit kuralları takip ederek besin zehirlenmesinden kaçınabilirsiniz. Bu basit kullar 4 temel ilkeye dayanır. Birincisi kişisel temizlik; elleriniz ve yüzünüzü düzenli yıkayın, ikincisi; Çapraz kontamine, üçüncüsü; güvenli pişirme sıcaklığında pişirmek ve son olarak da düzgün soğutma.
Çapraz kontaminasyon, bakteri ve virüslerin kontamine olmuş bir yüzeyden, bulaşmaya maruz kalmış bir yüzeye transfer olmasıyla gerçekleşir. Bakterilerin çiğ gıdalardan bulaşmasını önlemek için, çiğ gıdalar için ayrı doğrama tahtaları (özellikle et için) kullanın ve farklı tür yiyecekleri doğramadan önce iyice yıkayın, yiyeceği hazırladıktan sonra hazırlıkta kullandığınız kapları iyice yıkayın. tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarını yıkamayın. Yıkama ile üzerindeki bakterileri mutfak yüzeyine yaymış olursunuz. Onun yerine üzerinde leke gördüğünüz zaman o kısmı kesip atın.
Yiyecekleri pişirirken ve ısıtırken ısının pişirdiğiniz yiyeceğe uygun sıcaklıkta olduğuna emin olun. Buzdolabınızın 0 ila 5 derece arasında olduğundan emin olun.metal teneke kutu bilecenleri yiyeceğe geçebileceği için metal kutuları yiyecek saklarken kullanmayın. Yiyecekleri dondurup erittikten sonra tekrar dondurmaya kalkmayın.