Gerçekten kilo vermek istiyorsanız diyetinizde bu 4 diyet mitini uygulamayın!
Etrafımızda o kadar fazla diyet miti var ki bunları gerçeklerden ayırmak oldukça zor. Asansörde, yollarda, sokaklarda, aplikasyonlarda, sosyal medyada; kısaca her yerde diyet ile ilgili bir tavsiye ve bu tavsiyeleri veren sözüm ona “beslenme uzmanı” adı altında diyetisyen olmayan birçok kişi var.
Herkes neyin neye iyi geldiğini bildiği sanıyor ve tavsiye vermeye de istekli oluyorlar. Ancak bu tavsiyelerin kaçı sağlam bilimsel gerçeklere dayanıyor?
MİT: Geceleri karbonhidrat yememelisin.
Geceleri meyve veya nişastalı sebzeler gibi karbonhidrat yemek mutlaka kilo almanıza neden olmaz. Halk arasında vücudunuzun gece karbonhidrat işleyememesi ve yağ olarak depolandığını söylerler. Ancak vücut, karbonhidratları sabah, öğlen ya da gece sindirmek ve emmek için çok etkilidir. Ayrıca, kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi yüksek lifli karbonhidratları seçmek sizin tok hissetmenize ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almanıza yardımcı olur.
MİT: Glütensiz yemek kilo kaybına neden olur.
Glütensiz bir diyet sağlıklı bir alternatif ve kilo verme diyeti değildir. Glüten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl tanelerinde bulunan bir proteindir ve doktor tarafından çölyak hastalığı tanısı aldığınızda sadece diyetisyenler tarafından yazılabilir bir diyettir. Sadece işlenmiş glütensiz yiyecekleri yerseniz, ihtiyacınız olan vitaminleri, lifleri ve mineralleri alamayabilirsiniz. Ayrıca yapılan araştırmalarda işlenmiş glütensiz gıdaların diğer gıdalara göre doğmuş yağ, tuz ve şekerden daha zengin olduğu görülmüştür. Eğer glütensiz beslenmeyi seçerseniz doğal olarak glüten içermeyen yiyeceklerden beslenmeniz daha doğru olacaktır. Örneğin; karabuğday, kinoa, yulaf, fasulye, kuruyemişler, taze sebze ve meyveler vs.
MİT: Tüm kaloriler aynıdır.
Bir kalorinin eşit olduğu yiyecekler olsa da (örneğin 200 kalorilik bir şekerin 1 orta boy pirinç pilavıyla kalorisi aynıdır.) yiyeceklerde kaloriden çok daha fazlası vardır. Vitaminler, protein ve mineraller.. Diyette genel kapasiteye odaklanmak kaloriye odaklanmaktan çok daha iyidir. Diyete başladığınızda size 1 dilim ekmeğin yerine geçebilecek birkaç yiyecek yazılı bir kâğıt verilir. Ancak bu yiyecekler tam olarak birbirlerinin yerlerine geçmez; o yüzden diyet listenizi oluştururken diyetisyeninizle interaktif bir liste oluşturmanız gerekir.
MİT: Geceleri yemek yemek kilo almanıza neden olur.
Geç saatte yemek yemekten kaçınıyor musunuz? Çünkü kilo almaktan mı korkuyorsunuz? Bazı danışanlarım kilo alacağını düşündüğü için saat 6’dan sonra bir şey yiyip içmeyi tercih etmediklerini söylüyorlar, ancak bu doğru değil. Önemli olan diyet listenizin sizin hayatınıza ne kadar uyum sağlayabildiği, sizin ona değil. Uyumadan 2 saat önceye kadar bir şey yenilip içilmesinde bir sıkıntı yok. Ancak listenize sadık kalmanız ve kalori miktarının üzerine çıkacak yiyecekler tüketmemeniz gerekir.