Chia tohumu nane ailesinin bir üyesi olan savla hispanica’nın tohumlarıdır. Son yıllarda, bu tohumlar oldukça popüler. Bazı kişilerce de kilo vermeye yardımcı olduğu iddia ediliyor. Bu yazımda chia tohumunun besin içerikleri ve kilo vermeye karşı ne gibi etkilerinin olduğunu size bilimsel yönleriyle anlatacağım.
Chia tohumları lif açısından zengin tohumlardır. Ortalama 2 yemek kaşığı chia tohumu 139kal, 4 gr protein, 9 gr yağ, 12 gr karbonhidrat ve 11 gr lif içerir. İçeriğindeki hem lif hem de protein sebebiyle iştahı baskılar ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
Yakın zamanda bilim dünyasında chia tohumunun kilo vermeye yardımcı olup olmadığı da araştırılmaktadır, bazı çalışmalar umut verici olsa da bu çalışmalar kesin olmaktan uzak.
2014’te 26 kişinin katıldığı küçük çaplı bir araştırmada; günde 35gr chia unu tüketen bireylerle plesebo alanlar karşılaştırıldı. 12 hafta sonra iki grup arasında kilo kaybı açısından bir fark görülemedi. Ancak chia unu alan katılımcılar arasında; aşırı kilolu olanlarla, kilolu olan bireyler arasında fark vardı. Çalışmanın başında obezite olan katılımcılar, başlangıçta daha az kilolu olanlara göre daha fazla kilo vermişlerdir. Ek olarak, çalışma grubunda daha fazla kolesterol seviyesine sahip olan ve chia tohumu alan katılımcılar çalışmanın sonunda daha iyi kolesterol seviyelerine sahipti. Chia unu total kolesterolün düşmesine ve hdl (iyi) kolesterolün yükselmesine neden olmuştur.
Başka bir çalışmada, chia tohumlarının tip 2 diyabetli kişilerde kilo kaybını arttırıp arttırmadığı araştırıldı. Çalışmaya fazla kilolu veya obezite bulunan 77 katılımcı alındı. Katılımcıların tümü 6 ay boyunca kalori kısıtlı diyet izledi. Bir grup katılımcı chia tohumu tüketirken, diğer grup yulaf ve kepek bazlı beslendi. Chia tüketmeyen katılımcılar ortalama olarak 0.3 kilogram (kg) kaybetti. Chia yiyenler ortalama 1,9 kg kaybetti. Chia grubu ayrıca kontrol grubuna göre bel çevresi ortalamalarında anlamlı bir azalma gösterdi.
Chia tohumlarının kilo kaybı ve genel sağlık üzerindeki etkilerini test etmek için daha kapsamlı ve daha iyi tasarlanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
BESİN DEĞERLERİ
Chia tohumu çok iyi bir antioksidan ve omega-3 kaynağıdır. Bazı kaynaklar omega-3 alımını depresyon, inflamatuar barsak hastalığı ve çocuk alerjilerini azaltmasıyla ilişkilendirmiştir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri kalp hastalığı riskini düşürebilir.
Chia tohumlarının potansiyel sağlık yararları üzerine araştırmalar henüz başlangıç aşamasındadır. Daha yüksek kalitede daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, mevcut araştırmalar chia tohumlarının aşağıdaki sağlık yararlarından bazılarını sağlayabileceğini göstermektedir:
1.Muhtemelen antioksidan içeriğinden dolayı iltihapta azalma
2.Diyabet tedavisine yardımcı olabilecek daha iyi kan şekeri kontrolü
3.Kabızlıktan kurtulma da dahil olmak üzere daha düzenli bağırsak alışkanlıkları
4.Düşük kan basıncı
5.Kan pıhtılarını önleyebilen omega-3 içeriği nedeniyle daha ince kan( kan sulandırıcı kullananlar chia tohumu tüketiminde dikkatli olmalıdır.)
6.Gelişmiş kolesterol seviyeleri
CHİA TOHUMUNU DİYETLERE NASIL ENTEGRE EDERİZ?
Bir kaşık chia tohumunu kahvaltıda smoothienize ekleyebilirsiniz
Salatanızın üzerine yine bir kaşık ekleyebilirsiniz.
Chia puding yapabilirsiniz. Tarifi; 1 bardak süt ile 1 yemek kaşığı chia pudingi karıştırıp tatlandırmak için Hindistan cevizi, bal ekleyip 3-4 saat buzdolabında bekletin. Üzerine kuru veya taze meyve koyarak servis edin.