Geçmişten günümüze balkabağı kış aylarının sevilen ve çokça kullanılan bir meyvesidir. Alanya’da daha çok tatlısını bilmemize rağmen çorbası, mücveri ve sulu yemeği birçok yerde yapılmaktadır. Bu doğal lif içerikli ve uzun süre tokluk sağlayan meyveye biraz daha yakından bakalım istiyorum.
1. Kansere karşı koruyucudur.
Balkabağında beta karoten adını verdiğimiz ve kendisine bu portakali rengi veren antioksidan bulunur. Bu antioksidan sağlıklı hücreleri stres ve inflamasyondan koruyarak vücudun kronik hastalıklardan korunmasını sağlar. Özellikle araştırmalarca prostat, meme ve kolorektal kanser türlerine karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir
2. Kalp sağlığını destekler
Balkabağı ,kalp sağlığıyla ilişkili olduğu bilinen c vitamini, lif ve potasyum içerir. Potasyum kan basıncını düşürmeye yardımcı olur böylece yüksek tansiyondan ve buna bağlı kalp hastalıklarından vücudu korur. Araştırmalar c vitamininin de kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
3. Kabızlığı önler
1 çay bardağı pişmiş balkabağında yaklaşık olarak 3 gr lif bulunmaktadır. Günlük almanız gereken lif miktarı ise 25 gr. Bu rakamla karşılaştırıldığı zaman çok ciddi miktarda lif içeren bal kabağı lifsiz beslenmenin nedenlerinden kabızlık problemini de çözmeye yardımcıdır. Yüksek lif alımı ayrıca kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin sağlıklı bir düzeyde tutmak için faydalıdır.
4. Göz sağlığını destekler.
Balkabağında bulunan antioksidanlardan beta karoten vücutta a vitaminine dönüştürülerek metabolizmaya katılırlar. A vitamini ise göz sağlığı ve gece görüşü için çok önemli bir vitamindir. Balkabağı ayrıca yaşla ilgili maküler dejenerasyon ve katarakt riskleri ile ilişkili iki bileşik olan iyi bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır.
5. Sağlıklı cildi destekler
C vitamini içeriği ile balkabağı cildinize ışıltı verir, sağlıklı gösterir ayrıca kırışıklıkların önlenmesinde de önemli bir rolü vardır. Kabak ayrıca UV ışınlarının cildinizde oluşturduğu hasarı önlemeye yardımcı olan e vitaminini içerir. Kabakta bulunan beta karoten cildimizin sağlığına katkıda bulunur, çünkü karotenoidler (kabaklara turuncu rengini veren bitki pigmentleri) zararlı UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı olur.
6. İmmün sistemi destekler
C vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açabilir.Tehdit edilmiş bir bağışıklık sistemi enfeksiyon riskini arttırır; Balkabağının sağladığı C vitamini, immün sistemin güçlü kalmasına yardımcı olabilir.
7. Kilo yönetimine yardımcı olur
Balkabağı içerisindeki liflerle bir jel gibi davranır ve midenizde su ile şişerek tokluk hissinizi arttırır. Bu da abur cubur tüketiminizi sınırlandırır ve tok karına daha sağlıklı seçimler yapmanızı sağlar.kalorisi de düşüktür, yaklaşık yarım fincan 50 kal içerir.