Yediğimiz yiyeceklerin beyin fonksiyonlarımızı arttırıcı etkileri olabildiği gibi kısa ve uzun süreli etkileri de olabilir.
Beyin, günlük ihtiyacımız olan kalorinin yaklaşık %20sini kullanır. Bu nedenle gün içerisinde kaliteli enerji kaynaklarına ihtiyaç duyar. Ayrıca sağlıklı kalabilmek için de bazı besinlere ihtiyacı vardır. Örneğin Omega-3 yağ asitleri beyin hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olur ve antioksidanlar, beynin yaşlanmasına ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara bağlı hücresel stresi ve iltihabı azaltır. Peki bu içerikler hangi besinlerde bulunuyor hep beraber bakalım;
1. Yağlı Balıklar
Yağlı balıklar omega-3 yağ asitlerinin iyi birer kaynağıdırlar. Omega-3 ise beyin hücreleri dahil vücuttaki her hücrenin zarının oluşmasına yardımcı olur. Bu nedenle nöron adı verilen beyin hücrelerinin onarılmasına katkıda bulunurlar.
2017 de yapılan bir araştırmada yüksek omega-3 yağ asitleri seviyesine sahip olan kişilerde beyine kan akışının daha iyi olduğu ve bu bireylerin iyi biliş ve düşünme kapasitelerine sahip olduklarını belirtildi. Bu sonuçlar, yağlı balık gibi omega-3 bakımından zengin yiyeceklerin beyin fonksiyonlarını artırabileceğini göstermektedir.
Yüksek seviyede omega-3 içeren yağlı balıklara örnekler:
Somon, orkinos, ton balığı , ringa, sardalya
(Ayrıca insanlar soya fasulyesi, fındık, keten tohumu ve diğer tohumlardan da omega-3 alabilirler.)
2. Bitter Çikolata
Bitter çikolata bir tür antioksidan olan flavonoidleri içeren kakao’dan yapılır.
Antioksidanlar, beyin sağlığı için özellikle önemlidir, çünkü beyin yaşa bağlı bilişsel gerileme ve beyin hastalıklarına katkıda bulunan oksidatif strese karşı beyni korurlar. 2013 tarihli bir incelemeye göre beynin hafıza ve öğrenme bölümlerindeki nöron ve kan damarları büyümesini teşvik edebilirler. Ayrıca beyindeki kan akışını uyarabilirler.
3. Kuruyemişler ve Tohumlar
Kuruyemiş ve sağlıklı tohumlardan zengin beslenme antioksidan ve omega-3den zengin olduklarından tavsiye edilir. 2014 de yapılan bir araştırmaya göre yüksek kuruyemiş alımının ileri yaşlarda daha iyi beyin fonksiyonları ile bağlantılı olduğunu buldu.
Kuruyemişler ve tohumlar aynı zamanda hücreleri serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese karşı koruyan antioksidan E vitamininin zengin kaynaklarıdır. Kişi yaşlandıkça, beyinleri bu oksidatif strese maruz kalabilir ve bu nedenle E vitamini, daha ileri yaşlarda beyin sağlığını destekleyebilir.
4. Avokado
Sağlıklı bir doymamış yağ kaynağı olan avokado beyin sağlığını destekleyebilir.Yüksek kan basıncı bilişsel gerileme ile bağlantılıdır ve tekli doymamış yağlardan zengin beslenmek kan basıncını düşürebilir. Bu nedenle, avokadodaki doymamış yağlar yüksek tansiyonu düşürerek, bilişsel düşüş riskini azaltabilir.
Diğer sağlıklı doymamış yağ kaynakları şunlardır:
badem, kaju fıstığı ve yerfıstığı, keten tohumu ve chia tohumları, soya fasulyesi, ayçiçeği ve kanola yağları, ceviz ve balık.