Şeker hastalarında vücut yeterince insülin üretemez ya da insülini doğru kullanamaz, bu nedenle kanda glikoz yani şeker birikir. Yüksek kan şekeri düzeyleri yorgunluktan kalp hastalığına kadar çeşitli problemlere neden olabilir.

Kan şekerini kontrol etmenin bir yolu da sağlıklı beslenmedir. Bağırsaklardan yavaş emilen yiyecek ve içecekler genel olarak kan şekerini kademeli yükseltip düşürdüğü için sağlıklı beslenmenin büyük bileşenleridirler. Bu noktada glisemik indeks dediğimiz kavram ortaya çıkar. Glisemik indeks; belirli yiyeceklerin kan şekeri düzeyleri üzerindeki etkilerini ölçer. Sağlıklı beslenmek ve kan şekerini düşük tutmak için glisemik indeks değeri düşük veya orta olan besinlerden seçmelisiniz.

İşte bu besinlerden bazıları;

1. Tam buğday ekmek

Birçok ekmek basit karbonhidrat ve yüksek glisemik indeks değerlerine sahip olduğundan kaçınılmalıdır. Ancak tam buğday ekmek gibi ekmekler glisemik indeks puanı 55 veya daha düşük puana sahiptirler. Bunun nedeni ise az işlem görmüş hammaddeler içermelerinden kaynaklanır.

İşlem görmüş ekmeklerde ise buğday iç ve kabuk kısımlarından ayrılmıştır, sadece nişastadan oluşan liflerinden ayrılmış kısım kalmıştır.

2. Çoğu meyve

Meyvelerde oluşan meyve şekeri früktozu dengelemek için çoğu meyvede su ve lif bulunur bu bileşenler de kan şekerini dengelemede yardımcı olur. Ancak meyveler olgunlaştıkça glisemik indeks skorları artar, özellikle muz tüketiminde bu unsura dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca meyve sularında da glisemik indeks çok yüksektir bunu nedeni de meyvelerin liflerinden ayrılmış olmasıdır.

Ananas, olgun muz,karpuz ve kavun dışında meyvelerin çoğu lif bakımından zengin ve tüketilebilir meyvelerdir.

3. Çoğu kuruyemiş

Kuruyemişler diyet lifi açısında çok zengindir ve 55 veya daha az glisemik indeks puanına sahiptir. Kuruyemişler ayrıca protein, doymamış yağ asileri, antioksidan vitaminler, magnezyum ve potasyum gibi mineraller içerirler.

Çoğu yiyeceklerde olduğu gibi kuruyemişlerde de işlenmemiş ve soslanmamış olanları tercih etmek gerekir. İşlenmiş ve soslanmış kuru yemişlerin glisemik indeksi yüksek puanlıdır.

4. Yulaf ve/veya yulaf ezmesi

Yulafın glisemik indeks skoru 55’in altındadır, bu da kan şekeri seviyelerinde sivri düşüşler yapmasını engeller.

Yulaf ayrıca beta glukan adı verilen bir madde içerir. Bu madde:

Yemeklerden sonra glikoz ve insülin tepkilerini azaltır, insülin duyarlılığını arttırır, glisemik kontrolü sağlar ve kan yağlarını azaltır.