Günük sublementler sizin faha uzun yaşamanıza neden olmaz ve fazla miktarda alımlarının zararları vardır.
New York Times’da yayınlanan bir makaleye göre araştırmacılar sublementlerin ömrü uzatmadığını ve fazlasının da çok zararlı olabileceğini söylüyor. Bu makaleye göre 20 yaş üzeri 31.000 kadın ve erkeğin birebir görüşmelerle beslenme hikâyeleri dinlenip, son 30 gün içerisinde tip, doz ve kullanım sıklığı dahil olmak üzere kullanılan takviyeler hakkında bilgi topladılar ve katılımcıların üçte birinin multi vitamin aldıkları ve yarısından biraz fazlasının da takviye aldığını öğrendiler.
Altı yıl boyunca, 945 kardiovasküler hastalıktan 805 kanserden olmak üzere 3.613 ölüm gerçekleşti.diğer sağlık ve davranış özellikleri için düzenlemeler yapıldıktan sonra herhangi bir besin takviyesinin kullanılmasının ölüm oranları üzerinde bir etkisi olmadığını buldular.
A ve k vitamini, magnezyum, çinko, bakır gibi vitamin ve minerallerin alımının tüm nedenlere bağlı ölümlerde azalmalarla ilişkili olduğu bulundu. Ancak bunun besinlerden alınan vitamin ve mineraller olması gerekiyordu, takviyelerle değil.
Günde 1000 mg kalsiyum alımı kanserle ölüm riskinin artmasıyla ilişkili bulundu. Eğer günde 2 dilim peynir ve 2 porsiyon tam yağlı yoğurt tüketiyorsanız günlük kalsiyum tüketiminiz 996 gr kalsiyumdur bunun üzerine ekstra takviye gıdalardan aldığınızda yaklaşık 1400-2000 mg kalsiyum almış olursunuz.
400IU üzerindeki dozlarda d vitamini takviyesi alımı ise kanserden veya herhangi bir nedenden ölümün artmasıyla bağlantılı bulundu. Yani kombine vitamin takviyelerinden alıyorsanız ve birkaç tanesini aynı anda kullanıyorsanız muhtemelen bu rakamı da aşıyorsunuz demektir.
Sonuç olarak diyet takviyelerine güvenmek yerine besinlerden vitamin, mineralleri ve diğer bileşenleri almamız gerekiyor ve yinede takviye kullanmak istiyorsanız etiket okumayı öğrenmeniz gerekiyor.
Son olarak Hipokratın da dediği gibi “besinler ilacınız, ilacınız da besinler olsun!”