Hipertansiyonu Düşürmeye Yardımcı Besinler;
Dünya sağlık örgütüne göre dünyada yaklaşık bir milyar insanın çeşitli derecelerde yüksek tansiyonun belirtilerini gösterdiği bilinmektedir. Sebze ve meyvelerde bulunan doğal antioksidan son yıllarda kalp damar ve tansiyon hastalarında tedavi edici olarak kullanılmaktadır.Antioksidanlardan zengin sebze ve meyvelerin düzenli kullanılmasına bağlı olarak, kanda antioksidan seviyesi yükselir ve buna bağlı olarak yüksek tansiyonun seviyesinde düşme olur.
Domates ve domates ürünleri: Alfa-tokoferol, flavonoitler ve özellikle karotenoitler(beta karoten) gibi önemli antioksidanlar içerir. Domatesteki en güçlü karetonoid likopendir. Bu bileşenler oksidasyonu önlediği için, platelet kümeleşmesini engelleyerek kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.
Zencefil: Tropik bölgelerde yetişen bu kök; kalsiyum, fosfor, demir, b ve c vitamini içerir. Diyetle beraber alındığında termojenik (ısı) etkiyi arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda zayıflamaya olan etkisi ve vücut yağını düşürücü etkisi nedeniyle kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.
Sarımsak: içerisinde 33 çeşit kükürt bileşiği olan sarımsak aynı zamanda çinko ve c vitamininden de zengindir. Tansiyon düşürücü ve damar tıkanıklığının önlenmesinde yardımcıdır.
Omega 9: zeytinyağı, avokado, badem, fındık, ceviz omega 9 içeren yağlardır. Oleik asit de dediğimiz omega 9 damar sertliğini azaltır iyi kolesterolün yükselmesini sağlar ve kan basıncını dengeler.
Omega 3: balık (özellikle soğuk deniz balıkları), semizotu ve yağlı tohumlarda bulunan omega 3ün kan basıncını düşürücü etkisi çalışmalarca kanıtlanmıştır. Haftada en az 2 gün balık tüketimi önerilmektedir.
Kırmızı ve koyu renkli meyveler; Antioksidan maddelerden oldukça zengin oldukları için, oksidatif hasarı ortadan kaldırarak, hücre ve damarlardaki hasarın önüne geçer ve kan basıncını düşürür. Çilek, frambuaz, yaban mersini, mürdüm eriği gibi meyveler bu gruba girmektedir.
Son olarak birkaç öneri;
Yemeklerinizi tuzsuz yapın. Tuzsuz yemek çok lezzetsiz diyorsanız limon, sirke, biber ve değişik bitkilerle yemeğinizi tatlandırabilirsiniz.
Tuzsuz ekmek tüketin (bunun için evde kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz ya da bazı fırınlardan tuzsuz kepekli ekmek alabilirsiniz.)
Konserve ve turşulardan uzak durun.
Salamura besinleri tüketmeyin. Şarküteri ürünlerinden uzak durun.
Tuzu azaltılmış peynir ve zeytin tüketin.
Hazır çorba, et suyu tabletler ve tatlı ve tuzlu tüm bisküviler de tuz içerir, bunlardan da tüketmeyelim.