İnsanların, sağlıklarını korumak için yaptıkları hareketlere spor adı verilir. Spor yapmak hem bedeni hem de zihin yapısını değiştiren, geliştiren bir deneyimdir. Düzenli spor yaparak sağlığımızı destekleyebilir, hastalıklara yakalanma riskini azaltarak yaşam kalitemizi artırabiliriz.

Neden spor yapmalıyız? Sporun insan vücuduna, yaşantısına, hayatına, eğitimine, işine olan etkilerine baktığımızda, önemini daha iyi anlayabilir, faydalarını net bir şekilde görebiliyoruz. Bilindiği üzere, spor sayesinde kaslarımız, dolayısıyla vücudumuz güçlenir, hastalıklara karşı direncimiz artar. Devamında rekabet gücünün arttırılmasında, boş zamanları değerlendirilmesinde, günlük çalışmaları desteklenmesinde, vücuttaki kasların güçlendirilmesinde, kas gücü kayıplarının önlenmesinde, felç ve benzer sağlık sorunlarının giderilmesinde sporun rolü büyüktür. Ancak bunun için devamlı, düzenli, programlı bir şekilde, yaş durumuna göre spor yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan spor sayesinde ilerleyen yaşlara rağmen kasların gücü arttırılabilir. Zira spor sayesinde kaslar çalışır. Kasların çalışması esnekliklerin ve gücün artması, spor yapan kişinin rahatlaması, dinç ve zinde kalması demektir. Bu şekilde kaslar yağlanmaz ve sarkmaz. Vücut görünümü daha güzel olur. Ayrıca yaygın bir sağlık sorunu olan ağrılar önlenmiş olur. Bu da kişinin hem daha rahat, daha sağlıklı, huzurlu, yüksek moralli yaşamasını hem de hayata bakışını olumlu etkiler.

Günde en az 30 dakika spor yapmakla birçok hastalıklardan korunabiliriz. Sporu düzenli yapan herkese, özellikle çocuklar ve yaşlılar için sınırsız faydaları vardır. Şöyle ki; Kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Dayanıklılığı ve kas yapısı gelişimini destekler. Vücudunuzdaki yağ oranını azaltmanıza yardım eder. Depresyon belirtilerini ortadan kaldırmanıza katkıda bulunur. Becerileri ve konsantre olma yeteneğini, sağlıklı kilonun korunmasını, kalp sağlığını destekler, kansere yakalanma riskini azaltır, kasları ve kemikleri güçlendirir, yaşam kalitesini arttırır, enerjik olmayı sağlar, yaşam süresini uzatır, ruh halini iyileştirir, moralleri yükseltir, stresi azaltır, uykuyu düzenler, öz güveni arttırır, liderlik becerilerini geliştirir, geleceği şekillendirir. Düzenli ve programlı yapılan spor vücuttaki yağ oranını azaltır, damarların sağlıklı ve daha açık kalmasını sağlar. Bu durum, vücuttaki kanın akışının daha iyi olmasını, bütün vücudun daha iyi kanlanması ve oksijenle daha iyi teması demektir. Oksijen sayesinde tüm dokular canlanır, kişi çok daha sağlıklı olur. Bu şekilde beyin ve kalp krizlerinin önemli ölçüde azalması sağlanmış olur.

Yapılan araştırmalarda, koşma, hızlı yürüme, karın egzersizleri gibi çalışmaların solunum problemlerini, akciğer hastalıklarını önemli ölçüde azalttığı ve giderdiği tespit edilmiştir. Spor yapanlarda yorgunluk, yapmayanlara göre daha geç ortaya çıkıyor. Spor sayesinde yaşlanma süreci gecikir. Bu da kişinin iş hayatını olumlu etkiler ve çok daha ileri yaşlara kadar rahat ve daha verimli çalışmasını sağlar.