Son beş yılda hızlı artan konut fiyatları, satışların düşmesiyle yerini yavaşlamaya bıraktı. Yükselen kredi faizleri ve nakdi olanların birikimlerini mevduat faizine yatırması bu durgunluğun başlıca nedenleri arasında yer aldı. Ancak konut fiyatlarının düşmesi de sektörde istenilen hareketliliği oluşturmadı. Sektör temsilcileri sektörün yeniden canlanması ve satışların artması için fiyatların düşmesinin yanı sıra başka desteklerin de sağlanması konusunda çağrıda bulundu. 

Gören stok yapacak! Ayçiçek yağında indirim var Gören stok yapacak! Ayçiçek yağında indirim var

DAHA ÖNCE HİÇ BU KADAR DÜŞMEDİ 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ALEKOD Başkan Yardımcısı Ali Özpelit,” BIS (Bank Of International Settlements ) verilerine göre Türkiye konut fiyatlarının en çok düşüş gösterdiği ülkeler arasında 3. ülke konumunda ve aslında ülkemizde hemen hemen her kalemde artışlar sürerken konut sektöründe fiyatlar uzunca bir süredir hiç olmadığı kadar düşmüş durumda. İnşaat maliyetlerinin hiç yerinde durmadığı bu ortamda konut fiyatlarının düşüşte olması inşaat sektöründe üreticinin malını zararına satmak zorunda kaldığının bariz bir göstergesidir diyebiliriz. Adı geçen bankanın verilerine göre ülkemizdeki düşüş ilk çeyrek için 10% civarında ancak gerçekte bu oran çok daha yüksektir. Bu durumun en temel nedeni tabi ki yüksek konut kredi faizleri ve mevduat faizleri nedeni ile talebin sıfıra yakın olmasıdır.  Gayrimenkul sektörü faizlerin düşmesini ve konut kredilerinin açılmasını bekliyor” dedi. 
BUNLAR YAPILMAZSA İFLAS EDECEKLER 
Alanya’da konut fiyatlarının düşmesinin yanı sıra sektörün canlanması için yapılması gerekenleri sıralayan Özpelit,” Alanya özelinde değerlendirecek olursak; bölgemizde bir hareketliliğin yeniden başlayabilmesi için konut kredi faizlerinin düşmesinin yanında yabancı konut yatırımcısının konutunda ikametinin önündeki engellerin kaldırılması ve konutunu kullanmadığı dönemde de kiraya verebilmesi sağlanmalıdır. Maalesef Alanya'da ve benzeri turistik şehirlerde "turizm" yalnızca bir konaklama faaliyeti olarak algılanmakta ve turistin kent ekonomisine katkı sağlayacağı şekilde bir turizm planlamasından imtina edilmektedir. Bu anlamda havalimanına inen her turist otelde konaklamak zorundadır şeklinde çıkarılan kiralama kanunu da bu vizyonun bir örneğidir. Umarım kent esnafına çok büyük katkı sağlayan yabancı konut yatırımcısının önündeki engeller kaldırılır. Aksi halde özellikle bölgemizde çok zor ve sıkıntılı süreç devam edecek, bir çok firma da iflas edecektir” diye konuştu. -Fatma Bedia UYAR 

Muhabir: Fatma Bedia UYAR