Bu yıl ramazanda yaklaşık 16 saat aç kalacağız. Sahurda nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli, gelin size sorular üzerinden anlatayım.


1.Sahura kalkmadan, akşam yatmadan önce bir şeyler tüketip yatsak sahur yerine geçer mi?
Hayır, geçmez. Sahura kalksanız dahi gün içerisinde 16 saatlik bir açlığa maruz kalıyoruz ve bu süre oldukça fazla. Sahura kalmadığınız takdirde bu süre 20 saate kadar çıkacaktır. Bu süre vücudunuzun daha fazla aç ve susuz kalması, günlük yaşamınızı ve sağlığınızı ciddi anlamda etkilemesi demek.
2.Sahurda kaç bardak su içmeliyim?
Öncelikle bütün gün susuz kalacaksınız diye 1litre suyu bir anda içmenize gerek yok. Çünkü bu şekilde sadece gece tuvalete kalkmayı garantilemiş olursunuz. Onun yerine uyanır uyanmaz 1 bardak su için daha sonra bir 10 dakika bekleyin, böylece metabolizmanız çalışmaya başlayacaktır. Daha sonra yemeği 20-25 dakikaya yayarak tüketin ve yemeğin doğal seyrinde suyunuzu da tüketin.
3.Çayı çok seviyorum ve sahurda 10 bardak kadar içiyorum, bu durum sıkıntı olur mu?
Sahurda çay gibi içerisinde demiri bağlayan “tanen” bulunduran bir içecek yerine susuzluğunuzu giderecek ve şişkinliğinizi alacak rezene gibi çayları öneririm. Sahurda bir başka uzak durmamız gereken çay ise yeşil çay. Diyetlerde ne kadar çok kullansak da sahurda tüketimi tansiyonu düşürür ve kötü sonuçlara yol açabilir.
4.Sahurda yulaf tüketebilir miyiz?
Tabi ki sahurda yulaf tüketilebilir fakat tek başına yulaf düşük enerjili bir seçenek olacaktır ve sizi tok tutmayacaktır. Belki klasik Türk kahvaltısının yanında yulaflı hurma topları tüketilebilir. 
Sahurda sizi tok tutacak öneriler;
Birinci önerim; 1 yumurta, 2 dilim beyaz peynir, domates salatalık ve mevsim yeşillikleri, 2 adet ceviz içi, 2 adet ceviz içi ile birlikte 1 bardak rezene çayı ve 2 dilim esmer ekmek  
İkinci önerim; 1 adet yumurta ve 1 dilim peynirle hazırlayacağınız omlet yanına 1 bardak süt ( eğer sizde hazımsızlık yapmıyorsa) mevsim yeşillikleri, 1 porsiyon meyve ve 2 dilim esmer ekmek
Son önerim ise sahurda yemek yemeyi tercih edenlere gelsin; sahurda ağır yemekler yemek ciddi hazımsızlık problemlerine ve uykusuzluğa neden olacağından bu tür yemeklerden uzak durmalısınız. Taze fasulye, lor peynirli integral (tam tahıllı) makarna ve 1 kâse yoğurt sahurda yemek tercihlerinizden olabilir.