Yeterli ve dengeli beslenme tam buğdaylı besinlere, yağsız etlere, balığa, yumurtaya ve diğer protein kaynaklarına ve bol sebze, meyveye dayanır ve hayat boyu sağlıklı kalabilmek için bu besinler oldukça önemlidir. Hamileliğe karar verdiğinizde ise ihtiyacınız olan tüm besinleri almak için sağlıklı ve dengeli bir diyet izlemeniz daha da önemlidir.
Hamile kalmak isteyen kadınlar için vereceğim tavsiyelerin çoğu diğer insanlar için de geçerlidir. Ancak özellikle hamilelik isteyen kadınlar için takip etmeleri gereken bazı ipuçları var:
Folik asit takviyesi alın;
Bu vitaminin alımı özellikle ilk 12 haftalık hamilelik süresince çok önemlidir. Bu dönemde ekstra folik asit alımı bebekte nöral tüp defektlerini engeller. Omurga ve nöral tüpleri etkileyen spina bifida gibi hastalıklardan korur. Kadınlarda günlük alınması gereken folik asit miktarı ise günlük 400mg’dır.
Eğer ailenizde nöral tüp defekti hikayeniz varsa veya anti epileptik ilaçlar kullanıyorsanız veya diyabetseniz kadın doğum uzmanınızla doz miktarları için konuşmanız gerekir.
Ayrıca folat (folik asitin doğal kaynağı) içeren yiyeceklerden yüksek bir diyette öneririm. Folattan yüksek besinler; lifli sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler, bezelye, portakal ve çilek ahududu gibi yemişler.
D vitamini alımını arttırın;
Çünkü d vitamini besinlerde az miktarlarda bulunur, herkes, hamile ve emziren kadınlarda da dahil olmak üzere 10 mcgr d vitamini alımı dikkate alınmalıdır, özellikle kış aylarında.
A vitamini alımı;
Yüksek miktarda A vitamini alımı bebeğinize zarar verebileceğinden gebelik öncesinde A vitamini takviyeleri alınmamalıdır. Bununla alakalı yine kadın doğum uzmanınızdan bilgi alabilirsiniz.
Balık yerken dikkat;
D vitaminin mükemmel bir kaynağı olması, uzun zincirli yağ asitlerinden zengin olmasıyla yağlı balıklar bebeğinizin göz ve beyin gelişimi için önemlidir. Bu dönemde en azından haftada bir porsiyon balık tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte, bazı yağlı balıklarda bulunabilecek kirletici maddeler büyük miktarlarda tüketilirse zararlı olabileceğinden, kendinizi haftada iki porsiyon yağlı balık ile sınırlayın. (1 porsiyon =140gr)
Bazı büyük balık türleri ise cıva içerdiğinden dolayı gebelik döneminde veya gebelik öncesinde önerilmez. Cıva bebeğin sinir sistemine zarar verir.
Demir alımınıza göz atın;
Kadınlarda hamilelik sırasında demir eksikliği çok yaygındır. Bunun nedeni, bebeğinizin yeterli miktarda kan almasını sağlamak ve gerekli oksijen ve besinleri almak için vücudunuzun ekstra demire ihtiyacı olmasıdır. Hamileliğe hazırlanırken demir içeriği yüksek beslenerek demir depolarınızı doldurmaya çalışın.
Demirin iyi kaynakları arasında kırmızı et, balık ve kümes havyalarıdır. Fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kepekli tahıllar gibi bazı bitkisel besinler de demir içerir ancak hayvansal kaynaklarda bulunan demir kadar iyi emilemez. Demirin daha iyi emilmesini sağlamak için c vitamini içeren yiyeceklerle tüketilmesi gerekir. Yemeklerin yanında portakal suyu içmek ya da domates, biber tüketmek buna yardımcı olacaktır.