ALKOL ALMAKTAN KAÇININ
Hamileyseniz veya hamilelik şüpheniz varsa en güvenli yaklaşım bebeğinize riskleri minimumda tutmak için alkol kullanmamalısınız.
Hamilelikte alkol tüketmek bebeğe uzun süreli zararlara verebilir, ne kadar fazla içerseniz risk o kadar artar. Bu riskler; düşük doğum ağırlığı, erken doğum olarak sayılabilir. Gebe kalmanızla hamile olduğunuzu öğrenmeniz arasında zaman olabileceği için gebe kalmayı düşündüğünüz andan itibaren alkolü bırakmalısınız. Bununla birlikte az miktarda alkol tüketimi hamile kaldığınızı öğrenmeden veya hamilelik sırasında bebeğe zarar verme ihtimali daha düşüktür. Anca yine de bu ihtimal vardır ve kaçınılmalıdır. Hamileliğinden haberi olmayan ve hamile kaldıktan sonra sarhoş olan kadınlar daha fazla içmekten kaçınmalıdır, ama çoğu durumda bebeklerin etkilenmesinin olası olmadığı da bilinmelidir.
KAFEİN MİKTARI
Kafein kahve, çay, çikolata, bazı spor/enerji içecekleri bazı alkolsüz içecekler ve bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında bulunur.
Hamilelik planladığınızda veya hamilelik sırasında kafein alımınızı sınırlandırmalısınız. Tüm yiyecek ve içeceklerden gelen kafein miktarınız günlük 200mg’ı geçmemelidir. Kabaca içeceklerdeki kafein miktarları;
2 fincan hazır kahve 200mg, 1,5 fincan filtre kahve 280 mg, 2,5 fincan çay 375mg kafein içerir.
Yüzde 72 kakao içeren bir bitter çikolatada 80mg, bir kutu enerji içeceğinde 80 mg ve bir kutu kola yaklaşık 40mg kafein içerir. Yüksek kafein içeren içeceklerin üzerinde “kafein içeriği yüksektir. Çocuklar, hamileler ve emziren anneler için önerilmez” yazısı bulunmalıdır. Ayrıca 100ml’ye denk gelen kafein miktarını da açıklamalar kısmında belirtmelidir.
Ayrıca kafelerden alınmış kahvelerde evde yapılan kahvelerden daha fazla kafein bulunur eğer kahve keyfinizden ödün vermek istemiyorsanız evinizde kafeinsiz filtre kahveyi french press yardımıyla kolaylıkla yapabilirsiniz.