Çok soru alan, toplumun bilgisiz olduğu ve çok bilgi kirliliği olan bir konu hakkında yazı dizisi yapmayı düşündüm ‘Gebelik Döneminde Beslenme’ . Yalnız bu dönemden bahsederken sadece gebelik süreci değil gebeliğe hazırlık ve gebelikten sonraki dönemleri de ele almakta fayda var. Sonuçta çoğu gebelik planlı ve ailenizi büyütmeden önce yapmayı isteyeceğiniz şeylerden birisi de sağlıklı yaşam alışkanlığınızı kazanmak ve daha bebeğiniz anne rahmine düşmeden önce sağlıklı olmak.
Bebek yapmaya karar vermek çok heyecanlı ve birçok yönüyle düşünmeniz gereken bir konu. Aslında sizin için yaşam tarzınızı ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek için de büyük bir fırsat. Gebeliğe karar verme sürecinizden gebelik boyunca sağlıklı beslenmeniz ve yaşam tarzınız çok önemli. Çünkü bu faktörler sadece sizi değil aynı zamanda bebeğinizi de çok ciddi oranlarda etkiliyor.
Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız size bazı yararlı başlıklar altında nasıl daha iyi bir süreç geçirebileceğinizi anlatacağım.
SAĞLIKLI KİLO ALMAYI HEDEFLEYİN VE AKTİF OLUN
Sağlıklı bir kiloda olmak hamile kalma şansınızı arttırır. Eğer sağlıklı bir kiloda hamilelik ve doğum gerçekleştirirseniz bebekte komplikasyon oluşma riski de o kadar az olur.
Peki, sağlıklı kilonuzu nasıl öğrenirsiniz?
Eğer vücut kitle indeksiniz 18.5 ve 25 arasında bir değerdeyse sağlıklı bir kilodasınız demektir. Vücut kitle indeksinizi; kilonuzu boyunuzun karesine bölerek bulabilirsiniz. Yani 1.67 boyunda ve 65 kg iseniz 65÷(1.67x1.67)= 23.3 bu sonuç ise sağlıklı bir aralıktadır.
AZ VEYA ÇOK KİLOLU OLMA
Çok düşük yağ oranlarına sahip olan kadınlarda çoğunlukla düzensiz regl görülebilir bu da gebe kalma yeteneğini etkileyebilir.eğer bir yeme bozukluğu yaşıyorsanız ya da yaşadıysanız kilo almak sizin için çok daha zor olacaktır. Bu gibi durumlarda acilen bir psikolog ve diyetisyenle birlikte çalışmalısınız. Gebelikten önce ve gebelik süresince bu sizin ve bebeğiniz için daha faydalı olacaktır.
Çok yüksek yağ oranlarına sahip olmak da aynı zamanda gebe kalma yeteneğinizi etkileyebilir. Fazla vücut yağı olan bazı kadınlarda normal yumurtlama gerçekleşemez. Eğer vücut kitle indeksiniz 25in üzerindeyse sizinde bir diyetisyene başvurup yardım almanız gerekir. Dışarıdan gelen müdahalelere kulak asmayın akrabalarınız diyetisyen değildir ve bizim yardımımızı size veremezler.
Çok düşük kalorili, bir veya birden fazla besin grubunu kısıtlayan ve moda diyetler bazı besin maddelerinin düşük alımına neden olabileceği için kaçınılmalıdır. Hamileliğiniz sırasında kilo vermenin güvenli olup olmadığı bilinmemektedir bu nedenle hamilelikten önce fazla kilolarınızı vermelisiniz.
Hamilelik öncesi kilo kaybetmek için öneriler:
Sağlıklı beslenin, diyetinizin içeriğini sebze ve meyve, tam tahıllar et ve süt ürünleriyle çeşitlendirin.
Çok yağlı ve şekerli yiyecekleri azaltın, mümkünse hayatınızdan çıkarın.(kızarmış yiyecekler, hazır meyve suları, tatlandırıcılı içecekler ve şekerlemeler)
Yağsız et, balık, tavuk ve yüksek lif içeren besinler sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
Kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin küçük adımlarla gerçekleştirmeye çalışın ve bu hedeflere her hafta yenisini ekleyin
Daha fazla spor yapın ve daha fazla enerji harcayın.