Biz Türk milletinin geniş ve zengin kültüründe olduğu gibi, hem ananelerimizde, hem de dinimizde yer aldığı üzere eskiden bu yana yardımlaşmayı seven, ihtiyaç sahiplerine kucak açan bir millet olarak Ramazan aylarının gönlümüzde ayrı bir yeri ve özelliği olmuştur.
Ramazan ayı rahmetin, bereketin, bolluğun ve yardımlaşmanın çok olduğu, dargınların barıştığı, küslerin yakınlaştığı, sevgi ve saygının arttığı 11 ayın sultanı bir gönül ayıdır.
Her yıl olduğu gibi, bu yılda Ramazan ayı hürmetine birçok sivil veya resmi kurum, kuruluş, dernekler, odalar ve STK’lar ile yardımsever insanlarımız ihtiyaç sahipleriyle buluşup gerekli yardımları yapacaklar ve dağıtacaklardırlar…
Bu yardımların çoğunluğu gıda kolisi, nakit yardımı vs …şeklinde olacaktır. Ayrıca son zamanlarda çok trend olan elektrik ve su borcunu ödeme veya birikmiş market, bakkal borcunu kapama şeklinde de olabilecektir.
Yardımlar dağıtılırken kimi kesim görevi nedeniyle, kimi kesim reklam olsun diye, kimi kesim dini inancı nedeniyle, kimi kesimde yardımlaşmayı sevmesi ve insani nedenlerle yardımlarını yapacaktır.
Yardımlar yapılırken dikkat edilmesi gereken en büyük unsur ise insanlar rencide edilip incitilmeden bir elin verdiğini diğerine hissettirmeden yapılmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta geçmiş yıllarda azda olsa şahit olduğumuz gibi; şu sizdendi, bu bizdendi, Şu bizim partiliydi, o partiden değildi, şu üyemizdi, bu üyemiz değildi gibi insani olmayan davranışlara yer vermeden gerekli hassasiyeti göstererek yardıma muhtaç insanlar ayrıştırılmadan yardımlar büyük bir incelikle yapılmalıdır.
Bu yardımlar yapılırken Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) söylemiş olduğu hadis örneğinde olduğu gibi ‘’Komşusu açken tok yatan bizden değildir’’ Hadisini referans alarak yardımlarımıza öncelikle akrabalarımızdan, ihtiyaç sahibi komşularımızdan ve yakın çevremizden başlamalıyız. Eğer yakınlarımızda ve yakın çevremizde ihtiyaç sahibi yok ise yardım çemberini öyle genişletmeliyiz.
Ayrıca toplu yardım yapacakların elini kuvvetlendirmek ve işleri kolaylaştırmak için ihtiyaç sahiplerinin tespitinde mahallelerde ve köylerde muhtarlar, Esnaflarda odalar ve dernekler, çalışanlarda bağlı bulundukları işyerleri ve kuruluşlar vs… şimdiden ihtiyaç sahiplerini tespit edip gerektiği zaman yardım yapacaklara bildirmesinde fayda olacaktır.
Bu bağlamda Ramazan ayı gelmeden ihtiyaç sahiplerini tespit edilip öncelikle ne tür bir yardıma ihtiyaçları var bunlar bilinmeli. Sadece yardım olsun diye yardım yapılmamalıdır.
Bir başka taraftan da her Ramazan ayında geleneksel olarak yaşadığımız bir diğer sıkıntı ise talebin artmasıyla birlikte zaten zamlı olan gıda fiyatlarına yapılan fahiş zamlardır.
En büyük temennimiz ve beklentimiz ise; hiç olmazsa pandemi ve ekonomik krizin en çok hissedildiği bu dönemde fırsatçıların ve stokçuların biraz insafa gelerek zam yapmamalarıdır.
Şimdiden Ramazanı Şerifinizi kutlar Hayırlara vesile olmasını dileriz.
Sağlıcakla Kalın