Turizmin Başkenti Alanya’da olan her elim olaydan sonra işin oluşuna ve sorunun temel nedenine bakılmadan yasaklar konuşulmaya başlanıyor.
Tur ve servis otobüsü kaza yapıyor yasaklar konuşuluyor.
Bin bin trafiği engelliyor yasaklar konuşuluyor.
ATV motorları kaza yapıyor yasaklar konuşuluyor.
Öğrenci servisleri kaza yapıyor yasaklar konuşuluyor.
Bot turlarında olaylar yaşanıyor ya da kaza yaşanıyor yasaklar konuşuluyor.
Cipler safarilerde kaza oluyor yasaklar konuşuluyor.
Her olay sonu yasakları niye konuşuyoruz.
Yasaklardan önce konuşulan konularla ilgili öncelikle yeterince yasa, kural ve denetim var mı onlara bakalım. Yasa kural ve bir uygulama yoksa, bağlı oda, dernek veya kaymakamlığın yada ilgili belediyenin aldığı bir karar ve yaptırım var mı ona bakalım. Zaten öyle bir karar uygulama da yoksa diyecek bir şey de yok.
Tur ve servis Otobüsleri;
Birçoğu Alanya dışından gelen araçlardan ve şoförlerden oluşmakta. Çoğu şoför barınma sorunu yaşamakta ve araçlarında istirahat edip yatmaktalar. Çoğu gelişi güzel yerlerde park etmekte ve duşunu banyosunu akaryakıt istasyonları veya cami tuvalet banyolarında yapmaktalar. Aşırı sefere çıktıklarından ve iyi dinlenemediklerinden kaza yapmaktalar.
Mesela bunlar için araçlarını park edecekleri, yatıp dinlenebilecekleri, banyolarını yapıp yiyip içecekleri kantin… vs olan maliyeti kadar cüzi bir ücreti olan Alanya’nın belirli yerlerinde birkaç tane büyük otopark tertiplense ve çalışma saatleri sıkı sıkı takip edilse, hem onlar için iyi bir hizmet olacak, hem de yaşanan sorunlu olayların önüne büyük ölçüde geçilmiş olunacaktır…
Bin Binler;
Çağdaşlaşmanın bir parçası modern ve sakin şehrin ihtiyaçlarından olan bu tür araçlar kurallara uyularak kullanıldığı zaman kısa mesafeler için çözüm sunan pratik binek bir araçtır. Ama günümüzde bilhassa Alanya’da en çok şikayet alan araçlardan da birisidir. Çünkü kullananlar tarafından kurallar hiçe sayılmakta, gelişi güzel park edilmekte, akrobatik hareketler ve hız yapılmakta…vs.
Mesela bunlar içinde; öncelikle binilecek güzergahlar belirlense, kullanma kuralları okunmadan araçlar hareket etmese. Belirli noktalar haricinde park etmek yasak olsa, Kurallara uymayanlara daha sıkı denetim ve cezalar uygulansa mutlaka çözüme ulaşılacaktır. Zaten bunların birçoğu bin binlerdeki yazılımlarla çözülebilecektir. (Ayrıca bin binlerden daha çok tehlike arz eden üç tekerlekli elektrikli araçlar unutulmamalıdır)
Yine, ATV Motorları, Öğrenci servisleri, Bot Turları ve tekneler içinde öncelikle kurallar, sıkı denetim ve araçların fiziki şartları ile güzergahlar önemli konular olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gelelim Asıl konumuza.
Geçtiğimiz hafta Mahmutlar mahallesi D400 yolu üzerinde safari yapan aracın karıştığı ölümlü ve yaralamalı elim trafik kazasından sonra yine safari araçları konuşulmaya başlandı.
Turizmin en gözde tur paketlerinden birisi olan cip safarilerle ilgili yıllardır bitmeyen birçok şikayet konusu var. (Tabi bu arada işini en iyi şekilde dörtdörtlük yapanların hakkını da yemeyelim)
Bu şikayetlerin önüne geçmek için illa yasakları konuşmak yada can kayıpları yaşandıktan sonra aşırı denetimleri yapmak bu iş için yeterli değil.
Öncelikle bu tur organizasyonu için sınırların ve kuralların belirlenip düzenli denetimlerin yapılıp en iyi şekilde turizme hizmet etmeleri sağlanmalıdır.
Bunun içinde tur satan enformasyon memurundan, rehberine, araçları süren şoförlerine kadar eğitip bilinçlendirmeli ve kullanılan araçların fiziki şartlarını safari için uygun hale getirilmelidir.
Gerekirse belirli toplanma alanları oluşturulup, bu alanlara servislerle taşıma yapıp safari güzergahları tam olarak belirlenip bu güzergahlar dışında safariye izin verilmemelidir.
Hem turizm bakımından istihdam sağlayan, hem de ekonomik bakımından döviz girdisi sağlayan bu organizasyonu bireysel bazda değerlendirmeden genel olarak bakmalı ve her olaydan sonra linç ederek veya yasaklamalar getirerek çözmeye çalışmamalıdır.
Asıl çözüm içinde konunun tüm muhatapları olan firmaların bağlı bulundukları oda, dernek, emniyet, jandarma, kaymakamlık, belediye ve tur firmaları bir araya gelerek sorunlar ve çözümleri hakkında aynı dili konuşabilmeleridir.
Kalın sağlıcakla…