Alternatifi olmayan tek yönlü işlerde en ufak esen rüzgar fırtına etkisi yaratmaktadır. Bunların örneğini zaman zaman tarımda, turizmde ve emlak inşatta Alanya olarak birebir yaşamaktayız.
     Ekonomisi öncelikle turizm, inşat emlak ve tarım üzerine kurulu olan Alanya’da bu üç sektörde gün geçtikçe kazanç yönünden körelmekte olup cazibesini yitirmektedir.     
     Zamanında yapılan yanlışlar ve plansız öngörüden uzak kısa vadede kazançlı ama  uzun vadede krizlere odaklı çalışmalarla yapılan işler sıkıntıları bugüne kadar taşıyarak getirmiştir. 
    Geniş pencereden baktığımızda yansımasını gördüğümüz görüntülere göre;
    Turizmde; maliyet artışları pazarın çeşitlendirilememesi kış turizmine yeterince yatırım yapılamaması gibi nedenlerle beraber büyük pazarlar ile ülkeler arası  siyasi ilişkilerin gerilmesi diğer alternatif pazarların zayıflığı yerli piyasanın ihmal edilip farklı fiyat uygulamasının yapılması gibi nedenler turizmde stabil gidişatı etkilemektedir.
     Tarımda; maliyet yükselişinin önüne geçilememesi, akaryakıt ve gübre fiyatlarının yüksekliği ile yetersiz devlet desteğiyle beraber plansız ekim dikim kısa vade planlama gibi nedenlerden  dolayı  tarımında istikrarsızlaşmasına daha ucuz maliyetli olan ithal ürünlere yönelmeye neden olmaktadır. Böylelikle tarımın gidişatı günden güne zayıflamaktadır.
     İnşaat ve emlakta; hak ettiğinden  fazla büyüyerek kabak çiçeği gibi açılarak dağ taş konut bazlı inşaata dönen Alanya’da pazar olarak sadece yabancıların düşünülüp üretilen konutların onlara göre olması, uygulanan fahiş fiyatların yanında maliyetlerin yükselmesi, ikamet işlerinde sıkıntıların yaşanması, onca üretim yapılırken yerliye yönelik üretimin yapılmaması ve iç pazara kredi musluklarının kapatılması veya yüksek faiz uygulaması neticesinde çıkmaz yola girilerek kriz yaşandı.
      Peki çözüm ne;
      Turizmde başta daha çok tanıtım, hizmetlerde standartlaşma, ulaşım sorunu çözme, yatak kapasitesine sınır ve kalite getirme, kültür, spor ve kış turizmine ivme kazandırma, yeni dış pazarların yanında en iyi alternatif olan iç pazarı canlandırmak gerekmektedir.
      Tarımda en büyük sorunların başında gelen gübre, tohum ve tarımda kullanılan elektrik akaryakıt maliyetlerinden devlet desteğinin çoğaltılarak vergilerin kaldırılması, sulama sorunun çözülmesi, taban ve tavan fiyat uygulamasının yaygınlaştırılması, üreticinin ürününün daha az aracı ile tüketiciye ulaştırılması, birlik ve kooperatiflerin artırılması, ithalat sınırlandırılarak daha çok ihraç ve pazarlama yolları bulunmalı, bölgelere göre üretim planlamalarını yapılması gibi nedenlerle çözüme ulaşılabilir.
      İnşat ve emlakta mevcut imal edilmiş ürün stokunun eritilmesi, başlayan ve yarım kalmışların öncelikle bitirilmesi için kamu ve özel işbirliklerine geçilmesi, Yabancıya satışta ülke yararını gözeten iyileştirilmelerin yanında yerli pazarı ayağa kaldırıcı kredi destekleri ve konut kredi faizlerinde indirimlerin yanında gerçek kampanyalara yönelinmesi elzem olup yapılacak yeni konutlarda  yaşam standartlarına uyan büyüklükte alan kullanımının yanında malzeme kullanımı yapılması, kimlikli ve görselliğinin yanında, bölge iklim ve yaşam tarzına uygun çevresiyle uyumlu konutlar üretilmelidir. 
       İşin aslı hem turizmde, hem tarımda hem de inşaat emlakta b planın ve arkanda devlet desteğin  yoksa krizlerle boğuşmaktan başka çaren yoktur. 
   Bu haftalıkta Alanya’mız için  güzel günlere diyerek noktamızı koyalım.