Bir yaz tatilinin daha sonuna geldik ve okullar açıldı. Okulların açılması ile birlikte de çocukların beslenme düzeni de değişmeye başladı. Yaz tatili boyunca geç kalkmaya alışan çocuklar bir anda erken kalkmak zorunda olduğundan genelde uykularındansa kahvaltılarından fedakarlık etmeyi tercih ederler. Ancak okul çağında kazanılan beslenme alışkanlıkları yetişkinlik döneminde de çocuğunuzun hayatını etkileyeceğinden çocuğunuzun kahvaltı alışkanlığı kazanmasını sağlamalısınız.


Çocuklarımızın beslenmesinde dikkat etmemiz gereken noktalar:


* Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bu nedenle çocuğunuzun mutlaka kahvaltı alışkanlığını kazanmasını sağlayın. Eğer çocuğunuz kahvaltı yapmıyorsa, çantasına bir tane peynirli sandviç koyarak simit veya poğaça gibi şeyler yemesini önlemiş olursunuz
* Halk arasında ara öğün sadece kilo verirken yapılır gibi bir algı olsa da çocuğunuza mutlaka ara öğün alışkanlığı kazandırın. Burada da beslenme çantasına büyük iş düşüyor tabi. Çocuğunuzun beslenme çantasına kek-börek-kurabiye-pasta-meyve suyu gibi besleyici değeri çok düşük ama kalorisi oldukça yüksek olan besinlerden koymak yerine sandviç-ayran-süt-meyve gibi besleyici değeri daha yüksek olan besinlerden koyun.
* Öğle yemeğini okulda yiyorsa akşam yemeklerini öğle yemeğinde yemediği besinleri tamamlayacak şekilde hazırlayın.
* Çocuğunuzun bilgisayar başında oturmasındansa oyun oynaması veya spor yapması konusunda onu teşvik edin; hatta onunla birlikte siz de spor yapın. Çünkü çocuklar en çok ebeveynlerini örnek alırlar.
* Çocuğunuzun kilosu fazlaysa da kilo vermesi konusunda ona baskı yapmayın çünkü bu ters teper. Hatta kendiniz diyet yapıyorsanız da çocuğunuzun yanında konuşurken bunun zayıflamak için yapılan bir şey değil sağlıklı beslenme olduğunu anlatın. Çünkü çocukluk çağında bu fikri çocuğunuza çok fazla dile getirmeniz ilerleyen dönemde çocuğunuzun anoreksiya olmasına neden olabilir.
* Herhangi bir besini çocuğunuza cezalandırma veya ödüllendirme aracı olarak sunmayın. Çünkü bu durum o besine karşı çocuğunuzda bir antipati oluşturabilir.
* Vitamin, mineral ve posa deposu olan meyve ve sebzelerin tüketimi mutlaka sağlanmalıdır. Sebze yemeyi sevmeyen çocuklarda sebzenin cazibesini artırmak için sebzeleri çocuğunuzun sevdiği başka bir besinle birlikte pişirerek yemesini veya sebzelere değişik şekiller vererek çocuğunuzun ilgisini çekmesini sağlayabilirsiniz. sağlayabilirsiniz.
* Çocuğunuza yasak koymayın. Mesela hamburger, sağlıklı bir besin olmadığını hepimiz biliyoruz ancak çocuğunuzun onu yhayatı boyunca yememe ihtimali yok. O nedenle çocuğuna daha sağlıklı seçimler yapmasını öğretin.  Fast-food restoranlarda hamburger alırken yanında patates yerine salata, kola yerine de ayran alması gerektiğini çocuğunuza öğretebilirseniz arada sırada hamburger de yemesinden zarar gelmez. 
* Çocuğunuzun kilosunu ve yediği yemeği başka çocuklarla kıyaslamayın; yiyebileceğinden fazlasını zorla yedirmeye çalışmayın.
* Çocuğunuz yemek yemediğinde peşinden koşmayın. Yemek yeme saatleriniz belli olsun bu saatlere herkesin uymasını sağlayın.


Sağlıklı günler dilerim...