Serotonin ve endorfin adı verilen mutluluk hormonlarının salgılanmasına yardımcı olan şeker bu özelliğinden dolayı küçüklükten beri tercih ettiğimiz bir tattır. Yoğun bir stres veya mutsuzluk anında elimizin yaş pasta, çikolata vs tatlılara gitmesinin temel sebebi de bu aslında. Ancak bunlar dışında bizi tatlıya yönelten başka nedenler de var elbette:
* Hipoglisemi: Kan şekerinin düşmesi olarak tanımlanan hipoglisemi rahatsızlığı olan kişilerin ara öğünlerine dikkat etmedikleri ve uzun süre aç kaldıkları zamanlarda kan şekerlerinin aşırı düşmesinden dolayı tatlı ihtiyaçları artar. Bu durum vücudun kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmeye yönelik bir refleksidir aslında ve bunu önlemenin tek yolu da ara öğünlerimize dikkat etmektir.
* Polikistik Over Sendromu: Polikistik over sendromu olan kadınların hemen hepsinde insülin direnci de görüldüğünden bu rahatsızlığı olan kadınların olmayanlara göre tatlı krizlerini daha çok yaşamaları normaldir. Eğer insülin direnciniz varsa bu durumdan en az şekilde etkilenmek için ara öğünlerinize dikkat edip, doktorunuzun gerekli gördüğü tedaviyle birlikte düzenli olarak spor yapmanız size yardımcı olacaktır.
* Bağırsak Parazitleri: Bağırsak parazitleri bağırsaktaki besinlerin büyük bir kısmını kendileri kullandığından iştahınız ve beraberinde tatlı isteğiniz de artar. Özellikle gece uyurken salya akıntısı olan kişilerin bağırsak parazitleri ihtimalini düşünmeleri gerekir.
Bu durumla nasıl baş edebilirim ?
* Meyve Tüketin: Canınız tatlı istediğinde bu ihtiyacınızı meyvelerle karşılayabilirsiniz. İşyerinizde veya evinizde aşırı kalorili ve basit şeker içeren atıştırmalıklar yerine kuru kayısı, hurma, kuru incir gibi kompleks karbonhidrat içeren besinleri tercih edin.
* Daha Kaliteli Tatlılar Tüketin: Gofret, beyaz çikolata veya sütlü çikolata yerine bitter çikolata; şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Bu şekilde hem daha düşük kalorili bir tatlı seçmiş, hem de tatlı ihtiyacınızı karşılarken mineral ihtiyacınız da karşılamış olursunuz.
* Posa Miktarını Artırın: Posa, mide boşalmasını geciktirerek daha uzun süre tok kalmanızı ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Posa oranı yüksek tam tahıl ürünlerini tercih edilmesi, meyve sebzeleri kabuklarıyla tüketmek tatlı ihtiyacımızı azaltabilir.
* Düzenli Beslenme Şart: Uzun süre aç kalmak ve öğün atlamak gibi beslenme hataları tatlıya olan isteği en çok artıran nedenlerden biridir. Çalışma koşullarınıza ve beslenme düzeninize uygun bir şekilde hazırlanan ana ve ara öğünler içeren dengeli bir beslenme programı tatlı ihtiyacınızı azaltacaktır.
* Az Miktarda Tatlı Tüketin: Yukarıdakileri yapıyor ama hâla canınız tatlı istiyorsa daha az miktarda yiyin. Araştırmalar tatlının az miktarının da çok miktarının da aynı etkiyi yaptığını gösteriyor. Büyük bir tablet çikolatanın iki küçük karesinin de tamamının da verdiği mutluluk hissi aynı. Bu nedenle büyük bir dilim pasta veya bir porsiyon künefe yerine yarım porsiyon sütlaç veya muhallebi gibi bir tatlı yiyebilirsiniz.
* Tarçın Tüketin: İçtiğiniz sütün üzerine 1 çay kaşığı kadar toz tarçın veya sürahinizin içine 2 adet çubuk tarçın koymanız da gün içinde hem size doygunluk hissi verecek hem de tatlı isteğinizin azalmasını sağlayacaktır.
* Yardım Alın: Üzüntü, stres gibi durumlar tatlı isteğinizin artmasına neden oluyorsa ve bu durum fazlaca tekrarlamaya başladıysa psikolojik yardım almayı da düşünebilirsiniz. Bu tarz durumlarda tatlı veya herhangi bir besin yalnızca o anda mutlu olmanızı sağlayarak problemi o an düşünmemenize neden olur ancak kalıcı bir çözüm değildir. Tatlının verdiği mutluluk hissi geçtikten sonra sorununuzu yeniden hatırlayacak ve yine tatlıya yöneleceksiniz. O sırada aldığınız kilolardan dolayı oluşacak mutsuzluk da cabası tabi...
Tatlıyla ilgili bu kadar konuştuktan sonra hafif bir sütlaç tarifi verelim. Tek farkı şeker yerine tatlandırıcı kullanarak yapılması olan bu sütlacı canınız çok tatlı çektiği zamanlarda günde bir 1 kâse olmak şartıyla yiyebilirsiniz.
MALZEMELER
* 5 su bardağı(1 litre) süt
* Yarım çay bardağı pirinç
* 2 yemek kaşığı nişasta
* 1 çay bardağı su
* 1 çay kaşığı tuz
* Tarçın
* 8 yemek kaşığı bitkisel toz tatlandırıcı
HAZIRLANIŞI
* Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra az suda suyunu çekip yumuşayacak hale gelinceye kadar haşlayın. Nişastayı su ile ezip tuzu ilave ederek karıştırın. Kaynayan süte suda ezilmiş nişastayı yavaş yavaş ilave ederek karıştırın. Haşlanmış pirinci ilave edip karıştırarak pişirmeye devam edin. Sütlacı ateşten alıp, ılıkken tatlandırıcıyı ilave ederek iyice karıştırın. 6 adet kâseye boşaltarak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerini tarçınla süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim...