Arkadaşım Benden Daha Hızlı Kilo Veriyor Acaba Ben Yanlış Bir Şey mi Yapıyorum ?

 Kıyaslama bize büyüklerimizden kalma eski bir alışkanlık esasında. Taa ilkokuldan itibaren çocuklarımızın notlarını sınıftaki diğer arkadaşlarına göre kıyaslıyoruz. Liseye geçince okuduğu liseye, üniversiteye giderken de kazandığı bölüme göre. Tabi kilo söz konusu olunca da kilo verme hızımız devreye giriyor kıyaslama konusunda. İlk başta kabul etmemiz gereken şey her metabolizma aynı değildir. Genetik faktörler, sağlık durumu, yaş, cinsiyet, kan bulguları, çalışma koşulları, kullanılan ilaçlar, uyku saatleri gibi birçok faktör kilo verme hızını etkiler. Bu nedenle sizle aynı anda diyete başlayıp, aynı düzeyde egzersiz yapan, aynı şeyleri yiyen, aynı kilodaki bir arkadaşınız sizden daha fazla veya daha az kilo verebilir. Burada önemli olan sizin arkadaşınıza göre kaç kilo verdiğiniz değil kilo verip vermediğinizdir.

Yavaş Kilo Veriyorum
Hemen hepimizin düştüğü hatadır kilolarımızdan hızlı bir şekilde kurtulmaya çalışmak. Sosyal medyada havalarda uçuşan 1 haftada 5 kilolar, 1 ayda 15 kilolar aslında tam da olması gerektiği gibi kilo veren kişileri yavaş kilo veriyorum düşüncesine itti. Her ne kadar aslını inkar edenler olsa da Dünya Sağlık Örgütü der ki:
Bir kişinin haftalık kilo kaybı ağırlığının %1'i kadardır. Yani 80 kg olan bir kişi "sağlıklı bir şekilde" ortalama haftalık 800 gram verebilir.
  Burada aslında düşünmemiz gereken şey şu:
Ne kadar sürede kilo aldık? Danışanlarımla yaptığım görüşmelerde genelde duyduğum şeylerden biri " Hocam ben çok hızlı kilo aldım. 3 yıl önce 30 kilo daha zayıftım." cümlesi. Ama iş vermeye geldiğinde 3 yılda aldığımız 30 kilodan 3 ayda kurtulmak istiyoruz ve sorun tam da burada başlıyor. Kilo verme hızınızın yavaş olduğunu düşündüğünüzde kilo aldığınız süre ile verdiğiniz süreyi kıyaslayın; o zaman  kilo verme hızınızın aslında çok da yavaş olmadığını göreceksiniz.
İlk Hafta Verdiğim Kadar Kilo Veremiyorum
Diyete başladığınız ilk haftalarda daha hızlı kilo verirsiniz, ama sonraları genelde biraz yavaşlar. Bu, sizin bir şeyleri yanlış yaptığınızı veya diyette ters giden bir şeyler olduğunu göstermez. Özellikle hayatında ilk kez diyet yapmış kişilerde bunu da daha sık görürüz. İlk birkaç hafta vücudumuzdaki ödemi daha yoğun bir şekilde attığımız için kilo kaybımız daha hızlı olur ancak sonraları o kadar ödem atılmayacağından kilo kaybınızın yavaşlaması da normal. Bu dönemlerde kilo kaybınızı hızlandırmak için farklı tarifler veya ilaçlar kullanmayın çünkü size sadece su kaybettirirler. Sabırlı olun ve sonuca odaklanın. Unutmayın: Dağın zirvesine yaklaştıkça eteğindeki kadar hızlı ilerleyemezsiniz.


Bir hafta kaçırınca hemen kilo alıyorum, bırakınca da hemen alacaksam neden diyet yapıyorum ?
Diyet bir dönem yapılıp kilo verdikten sonra bırakılan bir şey değildir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatınıza uyarlayıp oturtmazsanız daha sonra kilo almanız kaçınılmaz. Kilo verme sürecinde de dikkat etmediğimiz / edemediğimiz haftalar olabilir. Bu haftalarda da almış olmamız çok normal. Çünkü kilo alırken de her hafta bir kilo almadınız sonuçta. Bizim için önemli olan haftalık kilo değişimlerinden ziyade genel tablo. 
Günde 3 Kez Tartılıyorum Ama Kilom Her Seferinde Farklı Çıkıyor
Gün içinde yiyip içtikleriniz, tuvalete çıkmanız vs ağırlığınızda artış ve azalmalara neden olur. Örneğin; tartıldıktan sonra 2 bardak su içip tekrar tartıldığınızda ağırlığınızın 400 gram daha fazla olduğunu göreceksiniz. Sizin için önemli olan ağırlığınızdaki değişiklik değil yağ oranınızdaki değişiklik olmalı. Kilonuzu evde takip edecekseniz haftada bir kez, her hafta aynı gün sabah kalktıktan sonra aç karna tuvalet sonrasında tartılmanız size daha net bir sonuç verir. Hatta bazı dönemlerde ödem de oluşabileceğinden ağırlığınız haftalık tartımlar da sizi yanıltabilir. Bu nedenle her zaman minimum aylık periyotlara göre değerlendirme yapın.
Diyetimi harfiyen yaptım ama bu hafta neden kilo veremedim?
Bazen her şeyi harfiyen yaptığınız halde de kilo veremeyebilirsiniz. Bunun nedeni genellikle ödem artışıdır. Sabah kalktığınızda yüzüğünüz parmağınıza olmuyorsa, eller ve ayaklarda bariz bir şişlik hissediyorsanız veya parmağınızla vücudunuzun herhangi bir yerine bastırdığınızda hemen değil de belli bir süre sonra yerine geliyorsa vücudunuzda ödem var demektir. Bu durumda: 
Günlük su tüketiminizi artırın.
Günlük fiziksel aktivitelerinizi artırın.
Kahvaltıda maydanoz, dere otu, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini artırın.
Tuzu azaltın.
Günde 2 fincan kadar bitki çayı için.
Diyet sürecinde bazen her şeyi yaptığımızı düşündüğümüzde de gözden kaçırdığımız bazı şeyler olabilir. Bu da kilo vermemizi engelleyen en önemli faktörlerdendir. Bu durumda da kendinize bir diyet günlüğü edinin ve bir hafta boyunca yediğiniz içtiğiniz her şeyi yazın. Eğer gözden kaçırdığınız bir şey varsa, onu keşfetmeniz için en iyi yöntem diyet günlüğüdür.
Her Zaman Sonuca Odaklanın
Kilo verme sürecinde motivasyonunuzun azalmasına neden olan birçok olayla, kilo vermenizi engelleyecek birçok zorlukla karşılaşabilirsiniz ama bizim için önemli olan sonuca ulaşmak olmalı. Önünüzde uzun bir hayat var ve bu hayatı sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için sadece birkaç ayınızı ayırmanız gerekiyor. Hedefinize ulaştığınızda karşılaştığınız zorlukları gülerek hatırlayacak ve tekrar eski kilonuza geri dönmemek için daha dikkatli olacaksınız. Her hafta mükemmel sonuçlar bekleyip gereksiz strese girmektense sonunda elde edeceğiniz başarıya odaklanıp yolunuza pes etmeden devam edin.
Sağlıklı günler dilerim...