Yaza sayılı günler kala pek çoğumuz kıştan kalan fazla kilolardan hızlı bir şekilde kurtulmanın telaşında. Tabi bununla birlikte kısa sürede hızlı kilo vermeyi vaat eden diyetler, ilaçlar ve karışımlar da aldı başını gidiyor...

1. Her gün en az 2 litre su için. Vücudumuz açlık ve susuzluğu genelde karıştırır. Çünkü belirtileri genelde benzerdir. Su içmeyi unuttuğunuzda vücut susuz kaldığı için ağzınız kurur ve baş ağrısı olur. siz de bunu çoğu zaman susuz kaldım diye değil de kan şekerim düştü diye düşünürsünüz ve sürekli bir şeyler atıştırırsınız. Bu nedenle vücudunuzu susuz bırakmayın. Vücuttaki metabolik olayların büyük bir kısmı da su içinde gerçekleşir. Haliyle suyu su içmek metabolizmanızı hızlandırarak daha kolay kilo vermeniz konusundaki en büyük yardımcılarınızdan oluyor. Ayrıca suyun vücudunuzda oluşan ödemin atılmasını sağlamak, cildinizi besleyerek daha pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlamak ve genelde kilo verme sürecinde en çok korkulan şey olan yüzdeki çökmelerin önüne geçmek gib faydalarını da göz ardı etmemek gerek. Yemeklerden 15 dakika önce birer bardak su içerseniz size doygunluk hissi verir ve iştah kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olarak da kilo vermenize destek olur.

2. Kahvaltıda 1 adet yumurta yiyin. Yumurta anne sütünden sonraki en kaliteli protein olması nedeni ile diyet sürecinde yaşayabileceğiniz kas kayıplarını önler. Aynı zamanda tok tutma özelliği sayesinde sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasındaki acıkmaları öleme konusunda da çok iyi bir yardımcınız olacak.

3. Porsiyonlarınızı küçültün. Şu besin kilo verdirir onu çok yiyin, bu besin yağ yakar onu yiyin veya şu besin kilo yapar ondan sakının gibi bir şey yok; önemli olan porsiyon ölçüleri. İstediğiniz her şeyi yiyip sadece porsiyon ölçülerinizi küçülterek bile kilo kaybı sağlayabilirsiniz.

4. Öğün aralarında şekersiz çay ve sade kahve tüketin. Öğün aralarında içeceğiniz çay ve kahve kalorisiz olarak midenizde hacim kaplayacağından ana öğüne kadar açlığınızı bastırmak adına size yardımcı olur. Tabi ana öğünden sonraki ilk 45 dakika içinde çay veya kahve içmeniz kansızlığa neden olacağından ilk 45 dakika içmeseniz daha iyi olur.

5. Müzik eşliğinde çalışın. Bizi yemeğe iten en büyük nedenlerden bir tanesi stres ve mutsuzluk. Müzik eşliğinde çalıştığınızda ruhunuz dinleneceğinden stresi ve bununla birlikte de tatlıya eğiliminizi azaltmış olursunuz.

6. Tam tahıllı besinler tüketin. Tam tahıllı besinler hem yüksek posa içeriğinden dolayı tok tutar, hem de vitamin ve mineral yönünden vücudunuzu dengede tutar.

7. Egzersiz yapın. Birçok kişi spor yaptığında kilo vermediğini düşünür. Bunun nedeni ise spor yaparak yağ kaybederken kas kazandığınız için tartıdaki ağırlığınızın değişmediğini veya daha az değiştiğini görürsünüz ancak sizin için önemli olan tartıdaki ağırlığınız değil yağ miktarınızdaki azalma olmalı. Çünkü kilonuz hiç değişmese de kaybettiğiniz yağların tamamının yerine kas kazansanız bile sağlık açısından çok büyük artılar kazanacağınız gibi beden olarak da ciddi bir küçülme göreceksiniz zaten. Spor yapmaktan alıkoyan ikinci korku ise spor bırakıldıktan sonra kiloların tekrar geri alınacağıdır. Ancak şu var ki, spor yaparak kilo verdiğinizde sporu bırakınca tekrar kilo almazsınız; sporu bıraktıktan sonra spor yaparkenki gibi beslenirseniz kilo alırsınız. Sporu bıraktıktan sonra beslenmenizi de buna uygun bir şekilde düzenlerseniz bıraktıktan sonra da kilo almazsınız.

8. Düzenli uyuyun. Ortalama bir kişinin uyku ihtiyacı günlük 6-8 saat arasıdır. Düzenli uyuyan bir kişi düzensiz uyuyan bir kişiye göre her gün 45 dakika spor yapmış kadar daha fazla enerji harcar.

9. Olmak istediğiniz kiloda giyebileceğiniz ölçüde çok sevdiğiniz bir kıyafet alın. Bu sizin için en güzel motivasyon kaynaklarından biridir. Diyet yaparken karşılaşacağınız olumsuz şeyler muhakkak olacaktır ve bu dönemlerde pes etmemek için çok sevdiğiniz bir kıyafetin olmak istediğiniz kiloda giyebileceğiniz bir bedenini alıp yatağınızın tam karşısına asın. Her sabah kalktığınızda onu bir gün giyeceğim düşüncesi sizi diyete uymanız konusunda yeniden motive edecek.

10. Daha sağlıklı pişirme yöntemleri seçin. Ortalama bir porsiyon patates kızartmazı 40 gram yağ içerir; her gün orta boy bir tabak patates kızartması yiyen bir kişi bir yılın sonunda sadece patatesten gelen yağla 18 kg alacak kadar enerji almış olur. Kızartma, kavurma gibi hem besin öğelerinin kaybına neden olan hem de besinlerin kalorisini çok artıran pişirme yöntemlerindense daha sağlıklı olan haşlama veya fırında pişirme gibi yöntemleri tercih etmeniz de kilo vermeniz için size yardımcı olur.

12 Adımda Yaza Fit GirinYiyeceğiniz her şeyi aynı anda masaya koyun. Çünkü yiyeceğiniz şeylerin tamamını bir arada görmeniz yedikleriniz aslında az olmadığını size gösterecek ve daha yemeğe başlamadan doymanızı sağlayacaktır.

12. Her öğünde muhakkak sebze tüketin. Sebzeler kalorisinin düşük posasının fazla olması nedeniyle düşük kalori ile uzun süre tokluk hissi vermesi açısından kilo verme sürecindeki en büyük yardımcılarınızdan olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim...