İnsan düşünen bir canlıdır. Çağımızda insan kalabilmek zordur. Düşünmek de zordur ancak daha zor olanı düşündüğünü uygulamaktır. Düşündüğünü uygulamak ise ancak planlı bir çalışma ile mümkündür…
Özgür insanlar ancak vizyon sahibi olabilir. Gelecek hayali kurabilmek için hür ve bağımsız olunması gerekir. Bu kurumlar için de devletler için de böyledir. Kurumlar evrensel kurallara göre yönetilirse, liyakat ve ehliyet sahibi kadrolar gerçekçi planlar yapar, uygular ve gelişir. Devletler bağımsız olursa, planlama teşkilatları uluslararası normlara göre çalışır ülkeler kalkınır, ilerler…
Kişisel hayat planları ise etrafından bağımsız olarak, kişinin hayattan zevk alması, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için şarttır. Önce insanın kendisini tanıması, yeteneklerini, ilgi alanlarını, başarılı olduğu konuları, başarısız olduğu alanları bilmesi lazımdır. Hayallerini gerçekleştireceği bir hayat planı için bu gereklidir. 
Gideceği yeri bilmeyen, hedefsiz, gayesiz kişiler, toplumlar hatta kurumlar ve devletler yıkılmaya mahkumdur. Hedefin doğru belirlenmesi ilk adımdır. İkinci önemli adım acele etmemek ancak kararlı olmaktır. Başarı için süreklilik esastır. Bu ise ancak planlı programlı çalışmak ile mümkündür.
Kişisel hayat planı insan için ömrünü dolu ve verimli yaşamaya; daha dinamik bir toplum oluşturmaya, ilerlemeye ve gelişmeye yol açar. Sağlıklı bireyler sağlıklı toplumları oluşturur. Hedefler belirlenirken sağlık, kariyer, maddiyat, spor, müzik gibi farklı alanlar için kısa, orta ve uzun vadeli program yapılmalı ailevi konular ise en başa alınmalıdır. Zira huzurlu bir hayat için güçlü bir aile yapısına ihtiyaç vardır. 
Hayat boyu kişisel memnuniyetin amaçlandığı hayat planları yazılı bir metne dönüştürülmeli ve her yıl güncellenmelidir. Alt hedefler de planlanmalı ancak çok detaylı olmamalıdır. Kişinin geleceğini etkileyen, çalışma azmini körükleyen, sağlıklı ve zinde kalmasını sağlayan hayat planı her yaşta hatta ileri yaşlarda mutlaka yapılmalıdır. “Ununu eleyip eleğini asmak” bizim medeniyetimizde asla kabul edilir bir durum değildir. “Beşikten mezara kadar ilim” sözü boşuna söylenmemiştir…
Hayat planı ortalama bir ömre göre değil uzun bir ömre göre planlanmalıdır. Hedeflerini gerçekleştirmek için çaba sarf edilmesinin, insanın ömrünü bereketlendireceğinin bilimsel delili de vardır. En doğrusunu Allah bilir. Bize düşen çalışıp, çabalamaktır…
Muhabbetle…