Kısa bir süre önce arkadaşlarımla küçük bir sohbet esnasında, beni üzen bir konu olmuştu. Bir turizm gönüllüsü ve aktif bir turizmci olarak, Alanya’da turizmin nasıl oluştuğunu bilmeyen birçok kişinin olduğunu görmek bu konuya yönelmeme sebep oldu. Hemen etrafımdaki kişilerle küçük çaplı, tek sorulu ve sözlü bir anket yaptım. Sorduğum soru, ‘’ Alanya’da turizm ne zaman ve nasıl başladı? ‘’ şeklindeydi. Aşağı yukarı yirmi kişiye sordum ve maalesef sadece iki kişiden doğru cevabı alabildim. Alanya’da yaşayan ve turizmde çalışan herkesin bu bilgilerin en azından bir kısmını bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle vereceğim bilgileri çok detaya girmeden yazabileceğimi ve diğer haftalarda da devam edeceğimi belirtmek isterim.
Alanya’nın turizmle nasıl tanıştığını, bire bir o günleri yaşayan Riviera Otel’ in kurucusu, saygıdeğer büyüğümüz ‘’ Tevfik Sipahioğlu ‘’ ndan öğrenmek benim için paha biçilemez bir duygu. O döneme ait engin bilgilerini ve yaşadığı tecrübeleri bana anlatırken bu işletmede çalıştığım için ne kadar şanslı olduğumu bir kez daha anladım.
İlk olarak bu turizm serüvenine, 1948 yılında, Alanya’nın en bilinen ve en çok ziyaret edilen tarihi yerlerinden biri olan ‘’Damlataş Mağarası ‘’ nın tesadüfen keşfedilmesiyle başlanmıştır. İskele inşaatında kullanılmak üzere, tespit edilen bir taş ocağının açılması için bir dinamit ateşlemesi neticesinde bu mağaranın bulunması, Alanya için büyük bir şans olmuştur. Bu mağaranın bugüne kadar tanınmasında büyük bir emeği olan Galip Dere’nin araştırmaları sonucunda Damlataş Mağarası’ nın astım ve benzeri solunum hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiştir. Bu bilginin duyulması ve yayılmasıyla çevre illerden birçok ziyaretçi Alanya‘ ya akın etmeye başlamış. O dönemde tedavi amaçlı gelen misafirlerin aynı zamanda Alanya’nın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini de keşfetmesiyle, gelen ziyaretçilerin sayısında ciddi bir artış olmuş.
Önceleri sadece bir tarım beldesi olan Alanya, daha sonra sahip olduğu ziyaretçilerin konaklamalarını karşılamak için pansiyon, motel, otel ve apart otel tarzında işletmelere ihtiyaç duymuştur. Alanya’nın ilk otelleri olarak; Alanya Palas Otel, Plaj Otel, Kent Otel, Baba Otel, Çınar Otel ve Mehtap Otel’ i sayabiliriz. Alanya’ya gelen misafirlerin konakladıkları bu oteller de belli bir süre sonra kısıtlı yatak kapasitelerinden dolayı ve ziyaretçi sayılarındaki artış sebebiyle yetersiz gelmeye başlamıştır. O dönemde çoğalan konaklama ihtiyaçlarını karşılamak için ‘’ ev pansiyonculuğu ‘’ mantığıyla yola çıkan Alanya’nın yerli ve köklü aileleri, evlerini gelen misafirlere açmıştır.
1950 - 1955 yıllarında Hasan Karagöz, Haşim Yetkin, Hüseyin Sipahioğlu, Ali Dizdaroğlu ve Münir Kıymaz önderliğinde ‘’Alanya’yı Tanıtma ve Turizm Derneği ‘’ kurulmuştur. Bu değerli büyüklerimizin yaptıkları takdire şayan çalışmalar ve tanıtımlar sayesinde Alanya’da turizm oluşmaya ve canlanmaya başlamıştır. Almanlar, Fransızlar ve İngilizler başta olmak üzere daha birçok yabancı turist akımına uğrayan Alanya’ da, daha büyük oteller yapılmaya başlanmıştır. İlk turistik otel olarak inşa edilen ‘’ Alantur Motel ‘’ 1963 yılında hizmete açılmıştır. Ardından Banana Motel, Panorama Motel, Alaaddin Motel, Selam Motel ve Merhaba Motel de turistik oteller olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.
Alanya turizminin canlanmasına en çok katkısı olan, ‘’ Yaşar Sobutay ‘’ tarafından kurulan, 1972 – 1973 yıllarında faaliyet göstermeye başlayan ‘’ Pamfilya Sun Tour Seyahat Acentası ’’ nın, Alanya için yeri ve önemi çok büyüktür. İlk olarak Fransız ve İngiliz misafirlerin gelmesine vesile olan acenta, sonrasında Alman ve Hollandalı turistleri de getirerek, Alanya’ ya ayrı bir hareket katmıştır. Daha sonra German Tour, Camel Tour ve Momentum Tour da Alanya turizmine dahil olarak hizmet vermeye başlamışlardır.
1982 yılında ‘’ Turizm Teşvik Kanunu ‘’ nun çıkmasıyla Alanya, Türkiye’nin turizm merkezi ilan edilmiş. Bu kanunun sayesinde bölgede yapılan turizm yatırımlarının hız kazanmasıyla da, Alanya, Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonu olmuştur. Daha sonra yabancı tur operatörlerinin Türkiye pazarına dahil olmasıyla, Alanya’ da kitlesel turizm hareketleri de yoğunluk kazanmıştır.
Bir turizmci olarak dünyanın birçok ülkesinden binlerce turistin akın ettiği Alanya’da yaşadığım ve her yönüyle harika bir işletme olan, 1986 yılında hizmet vermeye başlayan ‘’ Riviera Otel ‘’ ailesi bünyesinde çalıştığım için gururlu ve mutlu olduğumu belirtmek isterim. Alanya’da turizmin nasıl doğduğunu kısa da olsa anlatabildiysem ne mutlu bana! Yazdığım bilgiler ile ilgili sürçülisan ettiysem şimdiden affola!
Sevgiler...Saygılar…