Alanya Belediyesi'nin 2019 yılı tahmini bütçesi 405 Milyon.
2018 yılı bütçesi 345 Milyon, 2017 ise 290 Milyon TL'ydi.
Ortalama 55-60 Milyon TL arası bir bütçe artışı gerçekleşiyor.
İstatistikleri baz aldığımızda 2020 tahmini bütçesi 460-470 Milyon gibi bir rakam olması tahmin ediliyor.
Bütçe 50-60 artarken, Alanya'nın ihtiyaçları ve yatırım maliyetleri ise 200-300 Milyon olarak artıyor.
Yıllık sadece personel maaşı ödemesi ortalama 100 Milyon lira.
Giderek zorlaşan ekonomik ortamda belediye hizmetleri ve özellikle yeni yatırımların mevcut tahmini bütçelerle yürümeyeceğini gören Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, yeni bir bütçe hedefi koydu.
Yücel'in hedefi bütçeyi en az 1 Milyar liraya çıkarmak.
Bu mümkün mü?
Elbette mümkün.
Yücel, belediyeye ait yeni şirketler bünyesinde kuracağı tesisler ile bütçeyi 2-2.5 katına çıkararak Alanya'nın kimliğini değiştirecek yeni projelerin önünü açacak.
Alanya'nın arka mahallesi olarak bilinen ve atıl vaziyette kalan Cumhuriyet Mahallesi'nde çalışmaları devam eden kentsel dönüşüm projesi, kent meydanı, belediye hizmet binası, Cuma Pazarı kapalı otopark, pazar yeri ve düğün salonu, Damlataş Eğlence Merkezi (DEMAŞ) olarak bilinen aqua parkın olduğu alana yapılacak ticari ve turizm amaçlı tesisi, çarşı merkezinde eğlence mekanlarının tek bölgede toplanması gibi bir çok yeni proje artacak bütçeyi bekliyor.
Başkan Yücel, tesisleşmeye ilk olarak hazır içme suyu projesi ile başlıyor.
Tüm altyapı çalışması tamamlanan, izinleri alınan su tesisi için hazırlıklarda son aşamaya gelindi.
Alanya ve bölgemize su satışı yapacak bu tesis ile çok ciddi bir gelir bekleniyor.
Yücel, geçtiğimiz döneminde Güneş Enerjisi Santrali'ni (GES) kurarak buradan yıllık 6-7 Milyon TL gelir elde ederek belediyenin tüm enerji masrafını çıkardığı gibi enerji satarak gelir elde etmeye bile başlamıştı.
Turizm otelcilik ve ticaret, halk ekmek, tanıtım ve organizasyon, beton işi, denizcilik faaliyetleri, otopark gibi bir çok dalda belediye tesis kurup ticaret yapabilir.
Hatta Başkan Yücel'in önünde şirketleşmenin dışında yap-işlet-devret modeli ve belediye ile özel sektörün ortaklaşa yapabileceği büyük yatırımlar gibi başka seçeneklerde bulunuyor.