Siyasette rekabeti tıpkı esnafın komşuluk ilişkisi gibi düşünmek lazım. Rekabet ikisinde de var ama ahilik geleneğine bağlı olan esnaf kendisi yerine alışverişte komşusunu tercih etti diye ne komşuya, ne müşteriye garez beslemez. Üstelik o müşterinin kazandırdığı para ile komşusunun çayını kahvesini içer, sohbetini de yapar. Ama siyasetçilerin ekseriyeti ise rakibini ya da olası rakibini elinden gelse bir kaşık suda boğacak kadar içten içe husumet besliyor. Maalesef günümüz siyaseti nezaketten arınmış bir hal aldı.
Oysa eskiler öyle miydi? Rekabet de yapar hasbıhal de yapardı. Kim ki siyaseti AHİ geleneğine göre yaparsa kazanan odur.
Elbette siyasi AHİlik geleneği sadece Alanya özelinde değil genel siyasette de yayılmalı. Dün düşman olan lidere bakıyorsun bugün birlikteler, dün düşmanca davrananlar bugün ayrılar. Elbette bu kötü söylemlerin yer aldığı tablo maalesef tabana da yansıyor. Durumdan vatandaş ise alabildiğince rahatsız.
Seçimden seçime yapılması gereken rekabet, kayıkçı kavgası, kavgada söylenmeyecek kem sözler ulusun önünde sarf edilmekte. Birbirine; vatan haini diyen mi, terörist diyen mi, hırsız diyen mi dersin, arsız diyen mi? Hepsi ve daha fazlası söyleniyor.
En azından tabanda ilçe başkanları nezdinde çirkin sözlerin olmaması iyi.
X, Y’nin paçasını çeker. Y, Z’nin kuyusunu kazar. Z, X’in gıybetini yapar. C ben nereye düştüm böyle der, D, siz kapışırken ben aradan sıvışayım bari der…
Alanya’da durum böyle olurda Antalya bundan geri kalır mı? Orada da en çok aynı partide olanlar birbiriyle uğraşıyor selamı bile zoraki verir hale gelmişler.
Siz böyle yaparsanız sizi destekleyenler kılıcı kalkanı kuşanıp birbirine girer o yüzden itidalli bir süreç götürmeyi başaran seçimin kazananı olur.
Belediye başkanlığı yarışı ile birlikte seviye korkarım ki düşecektir. Kaldı ki yarış resmen başlamadan aslında kaçak güreşler yaşanıyor sosyal medya trolleri giderek artıyor tüm bunlar seçim sürecinin çok çetin geçeceğinin işareti.
Dedikodular arşa yükselmiş durumda. Dedikodu doğru ise müsebbipleri kul hakkında, kamu hakkında nasıl helalleşir bilemiyorum... Yanlış ise ortaya atanlar muhatapları ile nasıl helalleşir onu kendileri bilir.
Ahilik: Ahilik, eski Türk medeniyet unsurlarının İslamiyet ve bu kanaldan fütüvvet değerleriyle uyumlu kaynaşması neticesinde kurulan esnaf, sanatkar ve üretici birliklerini ve bu birliklerin tatbik ettikleri ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensiplerin adıdır.