Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde açmış olduğunuz, şahsi veya tüzel kişilik işyerinde, işçi çalıştırmak istemeniz halinde öncelikle SGK da sigorta dosyası açtırmanız gerekiyor.
Bunu yapabilmek için de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açtığı SGK işyeri tescil ekranında yer alan gerekli bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor.
Ardından karşınıza çıkan evrakı çıktı alarak, 7 gün içinde, tüm ekleri ile birlikte işyeri ikametgahının bağlı bulunduğu SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekiyor.
İş yeri tescil başvurusu gerçekleştirmek için "İş Yeri Tescil Uygulaması"na e-devlet üzerinden giriş yaparak erişebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için iş yeri yöneticisi ya da yetkilisi kim ise onun e-devlet şifresi ile giriş yapmanız gerekir.

SGK İş Yeri Form Nasıl Doldurulur?
SGK iş yeri tescil uygulamasına e-devlet uygulaması üzerinden giriş yaptıktan sonra ana sayfada çıkan ekrandan ne tür bir iş yeri bildirgesi vereceğinizi doğru bir şekilde seçmeniz gerekiyor.
Seçiminizi yaptıktan sonra ilgili butona tıklayarak bildirgeyi doldurmaya başlayabilirsiniz. Karşınıza ilk olarak iş yeri bilgilerinin yer aldığı bölüm çıkıyor. Burada doldurmanız gereken en önemli bölümler ise, İl, İlçe, SGK Merkezi bölümü, Yapılan işin niteliği, Sigortalı Çalıştırılmaya Başlanacak Tarih ve Çalışmaya başlanacak Sigortalı Sayısıdır.
Bu bölümde “Çalışmaya başlanacak Sigortalı Sayısı” bölümüne iş yerine hangi tarihte, aynı anda ve kaç kişi başlamasını istiyorsanız o rakamı yazmanız gerekir. Tüm bu alanlara ek olarak İş yeri Mahiyeti bölümünde sürekli dosya açmanız gerekiyorsa "devamlı", (2) taahhüt işi gibi süresi belirli bir iş yapıyorsanız da "geçici" (4) seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Bu seçimin ardından "Defter Tipinizi" belirtmeniz gerekiyor. Bu sayfada gerekli tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra ileri butonuna tıklayarak adres bilgileri sayfasına geçiş yapabilirsiniz.

İş Yeri Adres Bilgileri
İş yeri bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra karşımıza İş yeri Adres Bilgileri bölümü karşımıza çıkıyor. Bu başlık altında da iş yerinizin adresini doğru ve eksiksiz bir şekilde girmemiz gerekiyor. Eğer açacağınız iş yeri merkeze bağlı bir şantiye ve şube gibi bir iş yeri ise merkez adresi var mı kısmına "Evet" işaretleyerek firmanızın merkezdeki adresini ilgili bölüme yazarak ileri butonuna tıklamanız gerekir. Ardından "Nace Bilgileri" bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İş yerinizin adresini doldurduktan sonra iş yerinizde yapılacak işin nace kodunu bu bölümde bulunan ilgili alana yazmanız gerekiyor. Bu bölümde yapılacak iş sürekli bir iş ise, vergi levhanızda yer alan iş ile aynı olması gerekir.

Eğer yapılacak olan iş taahhütlü bir iş ise, sözleşmede geçen iş kısmındaki iş bilgilerinin aynı olması gerekir. Bu bölümü de eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra sıradaki bölüm olan "Yönetici Bilgilerini" doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Yönetici bölümünde de iş yerinizin yöneticisinin ve varsa müdürünüzün (işveren vekili statüsünde olması gerekiyor.) bilgilerini doğru bir şekilde girmeniz gerekiyor. Eğer iş yeriniz tüzel bir kişilik ise, imza yetkisi olan ortakların tümünü girmeniz gerekiyor.
SGK İş Yeri Tescili Evrakları Nelerdir?
SGK iş yeri tescil işlemlerini internet sitesi üzerinden tamamlayıp dokümanı yazdırdıktan sonra 7 gün içerisinde aşağıdaki evraklar ile birlikte İş yerinizin Bağlı bulunduğu SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne teslim etmeniz gerekiyor.
SGK İŞ YERİ TESCİL EVRAKLARI;
GERÇEK KİŞİLER İÇİN
Nüfus Cüzdan Fotokopisi
Vergi levhası
İşyeri Açma Ruhsat Fotokopisi
İnşaat işyerlerinde inşaat ruhsat fotokopisi
İnşaat işyerlerinde arsa sahipleri ile müteahhit arasında noter onaylı inşaat yapım sözleşmesi
İhale konusu işlerde sözleşme veya yer teslim tutanağı
Nakliye işyerlerinde araç ruhsat fotokopisi
Mali Müşavir ile birlikte düzenlediğiniz hizmet sözleşmesi
İmza Sirküleri
TÜZEL KİŞLER İÇİN (ŞİRKETLER)
Tüm şirket ortakları ve şirket müdürünün nüfus cüzdan fotokopisi
İmza sirküleri
Vergi levha fotokopisi
İşyeri açma ruhsat fotokopisi
Ticaret sicil gazetesi veya şirket ana sözleşme fotokopisi
Varsa işveren vekiline ait noter onaylı vekaletname ve imza sirküleri
İnşaat işyerlerinde inşaat ruhsat fotokopisi
İhale konusu işlerde sözleşme veya yer teslim tutanağı
Mali Müşavir ile birlikte düzenlediğiniz hizmet sözleşmesi
ADİ ORTAKLIK
Tüm ortakların nüfus cüzdan fotokopisi
Tüm ortakların vergi levhası fotokopisi
İmza sirküleri
İş yeri açma ruhsat fotokopisi
Ortaklık vergi görüntüleme evrağı
Adi ortaklık adına noter onaylı sözleşme
Mali Müşavir ile birlikte düzenlediğiniz hizmet sözleşmesi
ALT İŞVEREN VEYA TAŞERON
Alt işverenin asıl işverenle yapmış olduğu sözleşme
Asıl işveren alt işveren işe başlama dilekçeleri ve çalışacak işçi sayısı
Alt işverenin bilgilerini ihtiva eden taşeron bilgi formu
Alt işveren gerçek kişi ise gerçek kişi bölümünde belirtilen, Alt işveren tüzel kişilik ise tüzel kişi bölümünde belirtilen belgeler eklenecektir.
Mali Müşavir ile birlikte düzenlediğiniz hizmet sözleşmesi
Sonuç olarak, bir işyeri açtığınızda, sigortalı işçi çalıştırmak isteminiz halinde, SGK işyeri sicil numarası almanız gerekmektedir. Saygılarımla.