Bırakın tatile gitmeyi evden çıkamaz hale geldim. Zihnimde sürekli cevabını veremediğim sorular var. “Acaba kapıyı kilitledim mi, Ocağın altını söndürdüm mü, Banyoya da girmiştim musluğu kapattım mı” ve daha neler neler.. Her dışarı çıkmak için bir girişimde bulunduğumda daha apartmanın dışına çıkmadan eve tekrar dönüyorum. Aklımda dolaşıp duran her sorunun cevabı için defalarca kontrol davranışlarında bulunuyorum. İşin tuhafı ben kontrol ettikçe bu sorular daha belirgin hale geliyor. “Kontrol etmek” dışında hiçbir şey beni rahatlatmıyor. Sadece bu kadar da değil. Ellerimi temiz yıkadığıma ikna olmak ne zor benim için bir bilsen. Derilerim dökülmeye başladı ama yine de temiz olmadığı düşüncesi yakamı bırakmıyor. Banyoya gelince, en kısa süreli olanı 2 saat. Kısaca dünyam küçülüyor, kısırlaşıyor…
Yukarıdaki ifadeler Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tanısı almış bir kişinin yaşantısına örnek olarak gösterilebilir.
Obsesif Kompulsif Bozuklukluğun tanımına baktığımızda kişinin herhangi bir durumu tekrarlayıcı bir şekilde düşünmesi ve düşüncenin yarattığı sıkıntılı durumdan kurtulmak için yine tekrarlayıcı şekilde davranışta bulunmasıdır
Bu rahatsızlığın Tanı Ölçütleri DSM-V yani Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel Kitabında şöyle belirtilmiştir:
Aşağıdaki maddelerde dördü veya daha fazlasına sahip olan kişilere obsesif - kompulsif kişilik bozukluğu gösteren kişiler diyebiliriz.
1. Yapılan etkinliğin başlıca amacını gözden kaçıracak denli ayrıntılar, kurallar, sıralama, düzen, örgütleme ya da tasarlamayla uğraşıp durur.
2. İşin bitirilmesini güçleştirecek denli eksiksiz yapma uğraşı içindedir.
3. Boş zaman etkinliklerini ve arkadaşlarını dışlayacak denli kendini işe ve üretken olmaya verir.
4. Aşırı doğrucudur, vicdanlıdır ve erdemlidir, ahlak ya da değerler konusunda hiç esneklik göstermez.
5. Özel bir değeri olmasa bile, eskimiş, yıpranmış ya da değersiz nesneleri elden çıkaramazlar.
6. Başkalarının tam kendisinin yapacağı gibi yapacaklarına inanmadıkça, görev dağılımı ya da işbirliği yapma konusunda isteksizlik gösterir.
7. Hem kendisi, hem de başkaları için çok eli sıkıdır (pintidir); parayı, başa gelebilecek korkunç durumlar için biriktirilmesi gereken bir nesne olarak görür.
8. Hiç esnek davranmazlar, katıdırlar ve inatçıdırlar (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2014; çev. Köroğlu).
Obsesif kompulsif yani saplantı-zorlantı bozukluğu genetik geçişten, küçük yaştaki travmalardan, uzun süre herhangi bir hastalık yaşayan kişiye bakmaktan kaynaklanabilir. Özellikle davranışla kendisine destek bulan OKB belirtileri önemsenmediği taktirde kişinin hayatında hükümdarlık kurar ve her alana dahil olma başlar. Temizlik, kontrol, bulaşma, düzen, dini alanlar buna en belirgin gösterilecek başlıklardır.
Bu rahatsızlın tedavisinde hem danışmanlık hem de tıbbi müdahale en güzel sonucu vermektedir. Özellikle erken dönemdeki müdahaleler tedavi sürecinin zaman olarak kısalmasında oldukça önemli bir yere sahiptir.