Bu günlerde yatıp kalkıp aşıyı, kiralık konut piyasasını ve kuraklığı konuşuyoruz.
Aşı olmayanların hastalığı kapınca ağır geçirmesi ve birçok kişinin canını kaybetmesine rağmen, hala bazı kesimlere ders vermemiş ki inatla aşılanmamaya ve aşı karşıtlığına devam ediliyor.
Son yıllarda işaretleri veren ve hiç tedbir alınmayan kuraklık ise hat sefada kendisini iyice hissettirmeye başladı. Özellikle bu yıl kırsal kesimde içme suyu sıkıntısı çekilirken, tarımcılar ise işini dökme suyla görmeye çalışıyor. Görünüşe göre işimiz Allaha kalmış. Yeterince yağış olursa amenna, değilse işimiz çok zor.
Gelelim bugünün asıl konusuna; Üç yıldır işaretlerini artarak veren, bu güne kadar çözülmeden biriken ve son birkaç haftadır alevlenen, üniversitelerin açılacak olmasıyla iyice ayyuka çıkan kiralık konutlar konusuna.
Biz Alanya olarak Tarım ve Turizmden sonra konut bazlı inşaat sektöründe adımızı duyurmaya başlamıştık.
İnşaat işi pahalanmış maliyetlerin, tarımda kuraklığın gölgesinde hızlı bir şekilde devam etmekte.
Uçak krizinden sonra, son iki yıldır pandemi nedeniylede iyice bunalan turizmi 12 aya yayıp çeşitlendirmek için alternatifler ararken; şimdilik bunun en iyi alternatifinin üniversitelerimizin olduğunu gördük. Yani yazın turist, kışın üniversite öğrencileri ile hem şehre hareket gelecek, hem ekonomimiz canlanacak. Hem de sezon doğal olarak 12 aya çıkacak.
Amma velakin öğrencilerin barınma sorunu çok can sıkacağa benzer. Neredeyse %85-90’larda tercih gören üniversitelerimiz nedeniyle bu yıl en az 4.000-4.500 daha fazla öğrenci Alanya’ya gelecek. 2.000. kişilik yeni yurtların hizmete gireceğini düşünürsek; Hali hazırda Alanya’da kiralık konutlar konusunda sıkıntı yaşanırken geri kalan öğrenciler nerede kalıp, nerede barınacak?
Alanya olarak öğrencilerin barınma sorununu çözmek için öncelikle apart oteller desteklenerek, gerekli bürokratik kolaylıklar sağlanıp alt yapı oluşturulmalıdır. Bununda sözde kalmaması için siyasi iradenin STK’larla birlikte işbirliğine gidip elini taşın altına koyarak gerekli çalışmaları bu kısa süre zarfında yapması gerekmektedir…
Apart oteller harici küçük oteller, pansiyonlar,sosyal tesis ve misafirhaneler de bu konuda değerlendirilebilinir.
Ayrıca mevcutta atıl olarak bekletilen eski devlet hastanemiz var. Belki burası geçici olarak öğrencilerin barınma sorununa katkı yapabilir. Mevcut ana binaya fiziki olarak iyileştirmeler yapılarak kısa sürede hazır hale getirilip KYK’a bünyesine katılabilir.
Eğer barınma sorunu yurtlar yapılıncaya kadar devam edecek olursa kısa süreli çözüm olarak prefabrik konutlarla da sorun çözümlenebilir…
Önermesi bizden….
Sağlıcakla kalın.