Günümüzde iş hayatı zamanımızın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Hatta aktif olduğumuz anları düşündüğümüzde en çok iş yerimizde vakit geçirmekteyiz. Bu bağlamda iş yaşamını sadece ekonomik getiri olarak ele almak doğru olmayacaktır. Hatta insanların ilişki kurma şekilleri, duyguları, düşünceleri, davranışları ve bunun gibi birçok özelliğini gösterdiği ender analiz alanları da diyebiliriz.


Acaba önem derecesi bu kadar büyük olan iş yaşamı için hem kişinin kendisi hem de yöneticileri neler yapmakta?


Genel olarak kurumlarda ve özel şirketlerde ‘verimli çalışma teknikleri, iş yaşamında mobbing, problem çözme becerileri..’ konu başlıklarında eğitim çalışmaları kendini göstermektedir. Kişisel gelişim içerikli bu eğitimler ile personelin iş verimliliğini arttırmak hedeflenmektedir. Özellikle sosyal etkinliklerin de eklendiği hizmetiçi eğitimler çalışanların birlik beraberliğine de katkı sağlamaktadır.


"Mutlu çalışan, istenilen sonuç’ sloganıyla yola çıkabilmemiz için öncelikle iş yaşamındaki koşulların düzeltilmesini sağlamamız gerekir. Bunlar;


· İş ortamının güvenli olması


· Işık, ses, koku, mekan faktörlerinin elverişli olması


· Görev tanımının oluşturulması


· İşe ilişkin koşulların netleştirilmesi


· Özel durumlarda uygulanacak esasların belirtilmesi


· Verilen görevin bireyin kişilik yapısına uygun olması


· Grup dinamizminin sağlanması


Yukarıdaki maddelerin yerine getirilmesi halinde sonuç başarılı olacaktır. Yalnız unutmamız gereken bir husus da insan faktörüdür. Her ne kadar uygun ortamları oluştursak da bireyin kişisel yaşamındaki problemler çalışma ortamına da yansıyabilir. Bu durumu bertaraf edebilmek için yönetici sınıfındaki bireylerin çalışanlarını gözlemlemeleri, onlarla mekanik bir ilişki yerine içten, karşılıklı paylaşımların olduğu bir sürece dahil olmaları gerekir. Biliyoruz ki insanların sıkıntı yaşadıkları dönemlerde çevresel destek çok önemlidir. Eğer bu süreçte birey fark edilmez, önemsenmez ve yaşadığı güç durumla tek başına mücadele etmeye devam ederse hayatındaki diğer alanlarda da problem yaşaması olasıdır. Yöneticisi tarafından durumu gözlemlenen birey ise varlığının bir anlam ifade ettiğini, sadece çalıştığı için değil insan olarak da önemsendiğini hisseder. Bu durumda iş veriminin artmasıyla birlikte çalıştığı yere olumlu anlamlar da yükleyecektir. Sonuç olarak; iş verimi tek bir noktaya odaklanarak değil bir bütün olarak değerlendirilmeli ve bu yönde geliştirici tedbirler alınmalıdır.