Kaynak pazarlardan arka arkaya gelen haberler 15 Haziran gibi başlayacak seyahatlerin Türkiyeyi şu aşamada kapsamaması beklenilen bir gelişme olsada sektörde "kayıp bir yıl" değerlendirmelerinin daha sık yapılmasına sebep oluyor. Avrupa Birliği ve Rusya seyahat politikalarını sağlık endişelerinin yanı sıra ekonomik gerçekleride göz önüne alarak belirlemeye çalışıyor. Yaz döneminin ikinci bölümüne gireceğimiz önümüzdeki aylarda durumu dikkatle takip eden sektörün bu süreçte izlenmesi gereken yollarla ilgili bakanlığın daha aktif eylem planları açıklaması ve uygulamaya konmasını bekliyor.
Avrupa birliği turizm hareketlerinin üye ülkeler için öneminin farkında ve ülkelerin karşılaşacakları daha büyük ölçekte ekonomik sorunların yine Birlik sorumluluğunda olması seyahat politikalarının belirlenmesinde çoğu zaman sağlık endişelerinin önüne geçiyor..
Diğer bir önemli pazarımız İngilterede ülke vatandaşlarının ada sınırları içinde bulunan ülkelerde yapılmasınının getireceği ekonomik faydanın hesabını yapmakla birlikte ülke dışı seyahatlere kapısını kapatmıyor..
Birçok ülkeden misafir alma potansiyeli olan ülkemizin bu hareketlenmenin içinde olması sektörün lokomotifi olan Almanya ve Rusyanın bundan sonraki adımlarına bağlı görünüyor. Zaman zaman çelişkili haberler gelsede Türkiyeyi programlarından tam anlamıyla çıkardıklarını ifade etmediklerinden içinde bulunduğumuz yılın "kayıp bir yıl " olmayacağı beklentilerimizi canlı tutmamızı sağlıyor.
35 milyar dolara yakın bir döviz girdisi ile ekonomiye büyük katkı sağlayan turizm bundan sonraki senaryolar için üzerinde yapılan çalışmaların yoğunlaştırılması ve sonuç verici uygulamaların hayata geçirilmesi gereken bir döneme giriyor.
Alınacak bu önlemler hem sektörün ayakta kalmasına hemde 2020 yılının "kayıp bir yıl" olarak anılmamasına katkı sunacaktır..
**Bugünlerde hangi ülkelerden misafir kabul edeceğimizin açıklanması ve bunun haftalık olarak güncellenmesi faydalı olacaktır. Seyahat kısıtlamaları kaldırılsa bile talebin oluşmasında o ülke yada bölgeye hangi ülkelerin geleceği kriteride etkili olacaktır.
**Özellikle seyahat sektörünün hareketlenmesinin temkinli bir iyimserlikle ağustos ayından önce zor görünmesi sebebiyle Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının bir süre daha devam etmesi.. Aksi taktirde pandeminin direk etkilediği konaklama sektörü ve seyahat acenteleri bünyelerinde sağladıkları istihdam sayısını düşürme yoluna gideceklerdir.
**Özellikle Tur operatörlerinin ellerini güçlendirecek "uçuş yardımı" destekleri tekrar gündeme gelmelidir. Salgınında önüne geçen ekonomik sebeplerin seyahat politikalarını belirlediği gündemde iken bu adım sektörün hareketlenmesine pozitif katkı sunacaktır..
**Turizm destinasyonlarına uçacak Havayollarına sunulan yer ve diğer sunulan hizmetlerle ilgili avantajlı paketlerin sunulması düşünülebilir.
**Haziran ortasında başlayacak tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde destinasyon bazında çalışmaların katkısının daha fazla olacağı göz önüne alınmalıdır. Tüm iletişim imkanları ile yapılacak çalışmada tüm paydaşların uyum içinde bu çalışmalara katılması önemldir..
**Misaifirin destinasyonda olası yaşayacağı bu yeni durumla ilgili uygulanacak yolun net bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Bu yeni durumu seyahat ve sağlık sigorta kapsamına alma konusunda tereddütü bulunan sigorta şirketleri tavırlarınnı olumlu anlamda değiştirmeye başlamışda olsalar sayıları oldukça azdır. Aksi durumda devletin güvencesini bu konuda arkasında hissedecek misafir seçimlerinde bunu dikkate alacaktır.
**Haziran ortası gibi vaka sayılarının açıklanmasının bölgelere göre yapılması gündeme gelmelidir. Bu özellikle destinasyonların güvenirliliği konusuna katkı sunacaktır.
Zaman zaman gündeme gelen bu ve benzeri öneriler...
Kamunun çabaları ..
Özel sektörün çabaları..
2020 yılının "kayıp bir yıl " olmaması için..
Umarız sonuç verir...