Gökbel zamanı

Alanya’da yıllar yıllar evvel Söbüçimen Yaylasında temelleri atılan yağlı güreşler zamanla batıda doğuya kayarak Gökbel’e gelmişti. Dile kolay bu sene 18. Gökbel yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılacak. Bu konuda Sayın Adem Murat Yücel’in hakkını teslim etmek lazım. Gerek Alanya Belediye Başkanlığı ve gerekse öncesinde Kestel Belde Belediye Başkanlığı sürecinde kendinin de yaylası olan Gökbel’e özel önem verdi. Güreşleri pandeminin ilk yılı hariç istikrarlı bir şekilde yaptı. Elbette haklı ya da haksız eleştiriler olabilir kaldı ki ‘kadı kızında da kusur olur’ deyimi ile büyüyen bir millet için bunlar kabul edilebilir. 
Yayla şenliklerine genel olarak karşıyım (abartılı olduğu için resmen suyunu çıkardılar’ ama makul etkinlikler olabilir. Eğitim ve kültürel amaçlı faaliyetlerle beslenilse muazzam bile olabilir. Yaylalarda eğitimle birlikte etkinlikler bezense tarımın gelişimi, arıcılık, hayvancılık kooperatifleşmenin birlik olmanın da önemi anlatılsa köylerin yayla şenliklerinde ne iyi olur aslında. Eğlenirken öğrensek.
Olacaksa bir tane olsun adam akıllı olsun diyorum bu şenlik işleri. Gökbel için hazırlıklar sürüyor. Akşam sabah güreşçiler gelmeye başlar. Hafta sonu insanlar bölgeye muhtemelen yine akın edecektir. Ama geçen senelerden mutlaka ders çıkarılması gereken konular var. Su ve tuvalet her sene kriz oluyordu. Cami alanı ve meydandaki eski tuvaletlere ilave olarak farklı alanlara mobil ya da kalıcı yapılar oluşturulmalı. Yıllarca güreş haberlerine giden birisi olarak en önemli sorun bu. Geceleri dağları çınlatan silahşorları unutmamak gerekir ki o konu belediyelik değil. Güreş konusunda ki çalışmaları; ulusal ve uluslararası birçok spor organizasyonunu uzun yıllardır profesyonelce yapan etkinliğin komite başkanı Abdurrahman Açıkalın takip etmekte. 
Tarihi Kırkpınar, Kurtdereli Mehmet ve Elmalı Yeşil Yayla Güreşleri’nden sonra en önemli güreş organizasyonlarından biri haline gelen Gökbel Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri’ne başpehlivanlar severek etkinliğin büyüklüğünün idrak ederek katılmakta. 
Alanya Belediyesi’nin yeni yönetimi, en önemli organizasyonlardan biri olan Gökbel’i sendelemeden yapmalı, sorun çıkması için mutlaka ekstra çaba sarf edecek kesimler olacaktır. Bu hususta hem jandarma hem belediyenin birimleri tedbiri elden bırakmamalı. 
Havai fişek gösterimi bir gelenek haline geldi Gökbel’de ancak bozulan iklim ile birlikte artık bu zevkten vazgeçilip doğaya daha az zararlı olduğunu tahmin ettiğim lazer ya da dron gösterimi ile beklentinin formatı değiştirilebilir. 

15, 16 ve 17’inci Geleneksel Gökbel Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde ağalığı ihalesini ALTSO Başkanı Eray Erdem kazandı. Alanya Ticaret Odası Başkanı olmadan da ata sporu güreşe destek veren, yaptırdığı okul ile eğitim gönüllüsü olan, LÖSEV başta olmak üzere kamu yararına hizmet veren vakıflara desteğini de zinhar esirgemeyen Erdem, 3 defa üst üste Gökbel'in ağalığı ihalesini kazanıp Kırkıpar'a rakip olurcasına güreşlere destek verip altın kemeri hakketti. Dile kolay üst üste 3 (ÜÇ) defa güreş ağası olmak. Ağalı kyarışlarında her yıl kıran kırana taliplileri de oluyor, Erdem yıllardır başarı ile sürdürdüğü geleneği bir bayrak yarışı gibi görüp yeni isimlerinde aynı şevkle hizmet etmesi için bu sene yarışma girmese daha isabetli olur. Hem hevesli genç iş insanları hem de yağlı güreşe gönül veren isteklilerin önünü açmalı. 3 güreşten ağa olarak çıkmak malum her baba yiğidin harcı değil.

Söbüçimende Yörükler derneği tarafından 1995’li yıllarda 5-6 sene yapılan, o güreşlerin geliri ile yayla yoluna kısmı asfalt dökülen günlerden Gökbel’e uzanan serüven daha nice yıllar sürmeli.