Bugünkü yazımızın konusu olan muhtarlar bulunduğu mahalle halkı tarafından seçilerek azaları ile beraber 5 yıl boyunca mahallesinin yönetiminden sorumlu tüzel kişi olarak hizmet verecek olan seçilmiş kişilerdir.
Bölgemizin büyükşehir kapsamın da olması belediyelerin hizmet alanlarının genişletilmesi ve yasalardaki değişikliklerle beraber muhtarların işi eskilere oranla epeyce azalmıştır.
Ama bu göreve seçilen muhtarların sorumluluk ve görevleri halk ve devlet nezdinde devam etmektedir.
Amma velakin günümüzdeki bazı muhtarların seçim atmosferinde çok aktif olup, canla, başla, heyecanla çalışıp güç harcadığı, seçildikten sonra ise tüm gücünü ve özelliğini kaybederek monotonlaşıp hareketsiz kalıp deaktif olduğunu görmekteyiz.
İşte o seçimlerden sonra deaktif olan muhtarların birçoğunun seçilme amacının mahallesine hizmet etmek yerine; silah ruhsatı almak veya sosyal güvence altına girip maaş alabilmek olduğunu anladığımızda iş işten geçmiştir.
Tabi bu durum tüm muhtarlar için geçerli değildir. Hala canla başla çalışan unvan ve makamının hakkını veren, mahallesine hizmet etmek için çırpınan muhtarları ayırmak gerekir.
Muhtarların iyi hizmet edebilmeleri için, öncelikli görevlerin halk ile devlet arasında köprü vazifesi olduğunu bilmeleri gereklidir. Ayrıca bazı bilgi, donanım ve vasıflara sahip olmaları gereklidir.
Bu vasıf ve bilgilerin en başında ise ;
Yerel Yönetimler,
Köy ve Mahalle İdaresi Yönetmelikleri,
İletişim, Bilgisayar Teknolojileri,
Muhtar Bilgi Sistemi,
Mevzuatlar, Muhtar Yetki ve Sorumlulukları gibi konular bulunmaktadır.
Birde bunlardan hariç mahallelerine ait alt/üst yapı sorunlarının tespiti, muhtaç ve ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi, sokak hayvanlarının durumu, toplu ulaşım durumu, okulların yeterliliği ve bakımı, parkların durumu, kamu kuruluşları ile ilgili işler…vs gibi tüm sorunların vakıf olup durum tespitini yapmalıdırlar.
Buna göre aksayan işlerde sorumluluğun hangi kamu kuruluşu, ilçe belediyesi veya büyükşehir belediyesinde ise iletmeli onların eksik kaldığı veya tespitini yapamadığı yerlerde gerekli yönlendirme ve bilgilendirmeleri yapmalıdır.
Yönetimsel olarak kaymakamlık idaresinde yer alan muhtarlarımızın en çok işleri ise Alanya Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesine düşmektedir. İşlerin çözüme kavuşması, işleyişin hızlanması için Kaymakamlık, İlçe ve Büyükşehir Belediyeleri ile Muhtarlardan oluşacak iletişim hattının güçlendirilerek işbirliğine gidilmesi gerekirse muhtarlara hizmet içi eğitim kapsamında eksiklikleri varsa tamamlamaları ve en çok ihtiyaç duyacakları iletişim ve işbirliği ile ilgili eğitim verilerek dahada aktif hale getirilmeleri bölgemizin menfaatine olacaktır.
Yazımıza Alanya için en hayırlısı olsun diyerek noktayı koyalım. Kalın sağlıcakla.