Bağımlılıklar zannettiğimizden çok çeşitli, yaygın, hepimize yakın ve çok büyük bir tehlikedir. Çevremizde, sevdiğimiz insanların içinde, arkadaşlarımız veya yakınlarımız arasında, yaşamı boyunca bağımlılıklara tutsak olmuş bir insanla karşılaşmak çok yüksek ihtimaldir. Her karşılaştığımız bağımlı birey bizim ve çevresi için de bağımlılığı yayma riski taşımaktadır. Kendimiz, ailemiz, sevdiklerimiz ve toplumumuz için bağımlılıklar ile mücadele etmeye mecburuz.
Bağımlılıkların ortak noktası büyük ve kirli rant kapıları olmasıdır. İnsanların kanı, göz yaşı ve biten hayatları üstünden kirli servetler biriktirenler bağımlıkların yayılması için sürekli reklam, özendirme ve benzeri yollarla, resmi veya gayrı resmi çaba içindedir. Maalesef Dünya genelinde, alkol, sigara, kumar (şans oyunları vs) gibi bazı bağımlılıkların yasal biçimleri bulunmaktadır. Aslında yasaların toplumun yararına olması gerektiği tartışılmaz bir gerçektir. Bağımlılıklar hem rant kapısı olunca hem de bağımlıları aşamalı olarak öğütüp bitirince, sürekli yeni kurban gerekliliği kaçınılmazdır.
Bağımlılıkları yaymak isteyenler ne kadar etkin çalışıyorsa, bağımlılıkları önlemek isteyen bizler, ancak onlardan daha etkin çalışarak bu mücadeleyi kazanabilir ve toplumumuzu bağımlılıklardan koruyabiliriz.
Medya, sosyal medya, internet siteleri ve diğer kamuya açık platformlarda yapılacak paylaşımlar, spotlar, etkili, kısa ve öz mesajlar bağımlılıkla mücadele için faydalı olabilir.
Ayrıca spor, egzersiz, sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, sosyal iyilik için insanlara faydalı olmaya dönük sosyal sorumluluk projeleri, insani yardımlar, hayvanlara ve çevreye yapacağımız faydalı her el uzatma bizi bağımlılıklardan koruyacak birer kalkan olacaktır.
Mevlâna Hazretleri çözümü asırlar önce sunmuş;
" Her gün bir yerden göçmek ne iyi,
Her gün bir yere konmak ne güzel,
Bulanmadan, donmadan akmak, ne hoş!
Dünle beraber gitti cancağızım,
Ne kadar söz varsa düne ait,
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım... "
Bizler de bağımlılıklarla mücadele için yeni sözler söylemek, yeni stratejiler belirlemek ve bağımlılıklardan uzak kalarak, bulanmadan, donmadan akmak, manalı ve dolu yaşamak için bir araya geliyoruz.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü öncülüğünde, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Genç Yeşilay Kulübü ve Alanya Yeşilay Temsilciliği birlikteliği ile Alanya’da bir ilk olacak kapsamlı ve etkili bir çalıştay yapıyoruz.
14 Ocak 2022 tarihinde, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda yapmayı planladığımız, Ulusal 1. Bağımlılıkla Mücadelede Etkin Stratejiler Çalıştayı’nda, bağımlılıklara karşı söz söyleyecek ve katkıda bulunabilecek tüm kişi ve kurumlara kapımız açıktır. Katkıda bulunmak veya katılmak isteyen herkes [email protected] e-posta adresinden bize ulaşabilir. Sağlıkla kalmanız dileğiyle.