Anne sütü zamanında doğan, fetal depoları anneden yeterli oranda alan her yeni doğan bebeğin normal gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılayan, ilk 6 ay tek başına yeterli olan yeni doğan ve süt çocukları için en uygun ve doğal bir besindir.
Anne sütüyle alakalı düşülen en büyük hata sütün bebeğe yetersiz geldiği düşüncesiyle ek besinlere erken başlanmasıdır. Anne sütünün yeterliliğini anlamak için bebek 20 günlük olduktan sonra tartılmalıdır. Bebeğin ağırlığında 500 gram kadar bir artış varsa süt yeterlidir. Ağırlıktaki değişiklikler izlenerek hazırlanan büyüme grafiğindeki noktalar birleştirildiğinde çizgi yukarı doğru gidiyorsa süt yeterlidir. Ağırlık artışında yavaşlama varsa veya bebek memeyi bırakmama gibi açlık belirtileri gösteriyorsa anne sütü yeterli gelmiyor olabilir. Bu denemeler yapılmadan 6. aydan önce kesinlikle ek besin verilmemelidir.
Emzirmede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirmeye başlanmalıdır. Emzirmeden önce bebeğe hiçbir içecek verilmemelidir (Ör: Şekerli su, hazır mama).
İlk 6 ayda bebeklere sadece anne sütü verilmelidir. 6 ayın üzerindeki tüm bebekler ek besin almalıdır ve çocuklar 1.5 - 2 yaşına kadar emzirilebilirler.
Süt üretimini artırmak için, bebekle anne doğumdan sonra aynı odada olmalı ve emme hemen başlamalıdır.
Süt üretimini artırmak için anneye bulgur, ısırgan çayı, baklava, soğan gibi besinler yerine; süt ve süt ürünleri tüketimi ile bol su içmesi önerilmelidir.
Anne uygun ve yeterli beslenmeli, bol sıvı tüketmelidir (günde en az 12 su bardağı; su, süt, ayran, limonata, taze meyve suları verilmeli, demli çay ve kahveden uzak durulmalıdır).
Annenin dinlenmesi sağlanmalıdır, anneye ruhsal yönden yardımcı olunmalıdır. Bebeği ile tensel temas kurmalıdır.
Anneye özgüven kazandırıcı yakınlık ve ilgi gösterilmeli ve sakinleşmesi sağlanmalıdır.
Bebekler anne sütü ile beslendikleri dönemde büyüme ve gelişme açısından mutlaka izlenmelidir.
Emzirmenin Faydaları
Bebek için:
Her zaman sterildir, ısı derecesi idealdir.
Besin öğesi bileşimi bebeğin gereksinmelerine uygundur.
Koruyucu etmenleri içerir:
Sindirime yardımcı aktif enzimler (yağ sindirimi için lipaz)
Enfeksiyonu önleyen Ig’ler (IgA, IgG ve IgM)
Hormonlar ve büyüme faktörleri
Solunum yolu ve gastrointestinal enfeksiyonları daha az görülür
Çene ve diş gelişiminde rolü vardır.
Bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır (tip I diyabet, çölyak hastalığı, obezite, koroner kalp hastalığı gibi).
Alerjiye karşı koruyucudur.
Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır.
Anne sütü alan bebekler daha az ağlarlar.
Anne için:
Ucuzdur, hazırlama sorunu gerektirmez.
Anne - bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırır.
Kontraseptif(doğum kontrol) etkisi vardır.
Annenin sağlığını korur.
Göğüs kanseri, over kanseri, osteoporozis, anemi (kansızlık)
Uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybından korur
Meme boyutu ne olursa olsun tüm kadınlar yeterince süt üretebilirler.
Bebekler her boyuttaki memeden, meme ucu ve şekli ne olursa olsun yeterince süt alabilmektedirler.
Sağlıklı günler dilerim...