Yaklaşık üç aylık propaganda süreciyle; yediden yetmişe herkesin dilinde olan yerel seçimler resmi olmamakla beraber 31 Mart 2019’da sona erdi.
**
Peki Alanya’da ne oldu?
Alanya’da MHP ve AKP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı adayı Adem Murat Yücel ve İP-CHP’nin oluşturduğu Millet İttifakı adayı Abdullah Sönmez yarıştı. İkisi de geçmiş dönemlerde belde başkanlığı yapan, bölgelerinde itibarı olan yerel siyasette tecrübeli insanlar.
**
İttifakları ve il-ilçe olarak değerlendirirsek Alanya, Türkiye’nin bir yansımasıydı.
Cumhur İttifakı kanadı; gönül belediyeciliği ve üretken belediyecilik vizyonunu birleştirerek, s “beka” söylemiyle, liderlerinin söylemlerine paralel olarak propaganda yaptılar.
Millet İttifakı ise genel olarak, Türkiye’nin siyasi yapısının değişmesi gerekliliğinden, Alanya’daki yönetimin yanlış olduğundan, değişimin buradan başlaması gerekliliğinden bahsettiler.
Adem Murat Yücel’e kazandıran ise; vatandaşa verdiği enerjisi, polemik siyaseti yapmaması ve sürekli olarak yaptıkları-yapacaklarından bahsetmesiydi.
**
Diğer seçimlere nazaran mevcut büyükşehir yasası dolayısıyla, adaylar, partiler; ittifak ortaklarının büyükşehir adayları için propaganda yaptılar, vatandaşın kapısını çaldılar.
Alanya’da Menderes Türel ismi sandıktan çıkmış olsa da, geçmiş seçimde Alanya oyları başkan olan Menderes Türel bu sefer Alanya oylarıyla ipi göğüsleyemedi.
Antalya seçmeni, artık iki dönemde bir gelenek haline gelen CHP adayını tercih etti.
**
Halkımızın sosyolojik genetiği gereği ülke meselelerini evde, sokakta konuşur, yaşar. Memleketin derdiyle dertlenir, sevinciyle mutlu olur. Özellikle siyasi gerilim ve kutuplaşmanın arttığı bu süreçte, seçim biter bitmez birçok tartışma yaşandı, seçimlerin meşrutiyeti sorgulandı, farklı siyasi partilerin kazandığı ilçe belediyelerinin büyükşehirden destek alıp alamayacağı tartışıldı.
Alanya kamuoyunda belli bir kısmın aklında ise, mevcut büyükşehiri muhalefet partisi CHP’nin kazanmasına istinaden, Cumhur İttifakı’nın Antalya’da en yüksek oy oranına sahip ikinci ilçesi olan Alanya’nın; geçmişte verilen sözlere ve mevcut yönetim durumuna göre il olup olmayacağı meselesiydi.
Cumhur İttifakı’nın bir ültimatom olarak, CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin karşısına, Alanya’yı il yapması bir merak konusu oldu.
**
Peki Alanya il olur mu?
Bir yerin il olması için coğrafi, sosyo-ekonomik, ulaşım gibi birçok şartı var.
Ekonomisi, nüfusu birçok şehirden büyük olan, altyapı ve ulaşım imkanları yeterli seviyede olan Alanyamız neden il olmasın?
Özellikle Alanyamızın il olmasıyla; bütçesi gelişecek, yatırımlar artacak ve herkesin ekmek kapısı olan turizme yeni alternatifler oluşacak ve turizm daha nitelikli hale gelecektir.
Fakat mevcut “büyükşehir yasası” ilgili maddeleri değerlendirdiğimizde tam bizim aleyhimize olan bir durumu ortaya çıkarıyor. Anayasamızdaki “hukuk devleti” ilkesi gereği, kanunun geriye yürümezliği diye bir olay karşımıza çıkıyor.
“Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.”
Mevcut yasaya göre, 750.000 nüfuslu bir büyükşehir belediyesi olabiliyor lakin normal bir il belediyesi olması kanun ile örtüşmüyor. Devlet büyüklerimiz, gerçekten takdir ederse ilgili hükümler değiştirilerek, yaklaşık otuz senedir “il olma hakkı” verilmeyen Alanyamıza, hakkını verebilir.
Özellikle MHP lideri sayın Devlet Bahçeli Bey’in her Alanya’ya gelişinde, Alanya halkına partisinin seçim beyannamesindeki “100 il 1000 ilçe”2 hedefinin başındaki ilçenin Alanya olduğunu söylemesi de biz Alanyalılar için gayet samimi ve gerçekçi bir yaklaşım.
**
Peki Alanya il olmazsa?
Şehrimizin birçok ilden gelişmiş olmasına istinaden, her anlamda kalkınması için en iyisini istiyor, il olmayı talep ediyoruz.
Peki il olamazsak, öylece oturup can mı sıkacağız?
Bizi il yapmadılar diye ağlayacak mıyız?
CİMER’e sayfalarca dilekçeler yollayarak, sayın Cumhurbaşkanım 2009’da başbakanlığınız döneminde Alanya ziyaretinizde, “Alanyaspor Süper Lig’e çıkarsa sizi il yapacağım sözünüzü gerçekleştirmenizi bekliyoruz”3 mu diyeceğiz?
Hayır…
Çünkü, Aldous Huxley’in söylediği gibi “oturarak başarıya ulaşan tek canlı tavuktur”
Oturmayacağız…
Montesquieu’nın söylediği gibi, “Başarılı olmak için çaba gösterirsen şans seninledir. Tembeller için şans diye bir şey yoktur.”
Tembel olmayacağız çalışacağız...
Peki neye şansımızı deneyeceğiz?
Biliyorum, birçoğunuz güzel hayallere gidecek; bazıları gerçekçi bulmayacak ama…
Allah o günleri görmeyi nasip ederse, 2024’de neden Antalya’ya bir Alanyalı başkan seçmeyelim?
**
Bu iyi bir dilek veya hayal değil;
2004 yılında, 3.500 seçmenin %49’u tarafından seçilerek 1.736 oy alan,4
2009 yılında, 4.863 seçmenin %46’sı tarafından seçilerek 2.049 oy alan,5
Adem Murat Yücel;
Beldesi kapandıktan sonra, diğer beldelere nazaran daha az nüfusu olan bir Kestel’den seçmen olarak 37 kat daha büyük seçmeni olan, yasayla 62 kat daha fazla büyüyen bir Alanya’ya %38 oy alarak, 60.000 oy ile başkan oldu.6
Geçmişte Kestel’den yaktığı ateş, nasıl ki kırsal kesimi yaktıysa; 2012’den beri sürdürdüğü seçim altyapısı çalışmalarıyla, merkez ve diğer beldeleri de yakarak zaferi getirdi.
2014 yılından itibaren oluşturduğu yönetim anlayışıyla, gerek parti tabanı gerekse partili belediyelere örnek hizmetler yapan Adem Murat Yücel sadece kendi camiasında mı duyuldu?
Hayır…
Antalya’nın en büyük ilçesi olması, tarihi önemi dolayısıyla önem arzetmesi gibi; Adem Murat Yücel’in yaptığı kültür ve sanat organizasyonları, şehir tanıtımı ve medya ile münasebeti onun da tanınmasına yol açtı.
Ve şimdi onun da hedefi; Kestel’den yaktığı ateşi nasıl ki 16 beldeye, Alanya merkezine sıçrattıysa; halkın büyük takdiri ve ittifakın en yüksek oy oranıyla kazandığı Alanya’da 94.000 kişinin yaktığı ateşi, 19 ilçeye sıçratmaktır.
Çünkü, Alanyamız nasıl il olmayı hakediyorsa; en büyük ilçesi olarak Antalya Belediye Başkanı’nı kendi içinden çıkarmayı hakediyor.
İmkansız bu demeyin.
Mark Twain’in, “O işin başarılmasının imkansız olduğunu bilmedikleri için başardılar.” Sözü bizlere şiar olmalıdır. İlk başta inanmalıyız.
**
Verileri karşılaştırırsak, matematiksel olarak:
Alanya’nın seçmeni Kestel’den 37 kat fazlayken,
Antalya’nın seçmeni Alanya’dan 8,5 kat fazla.
2004’de Kestel’de 1.736 oy ile seçilen Adem Murat Yücel’in son seçimlerde aldığı oy 94.056.7
Kıyaslayacak olursak, 54 kat daha fazla bir kitleye hitap etmiş.
Muhittin Böcek’in aldığı oy 714.000 ise, şu an Adem Murat Yücel’in aldığının sadece 7.5 katı.8
**
Her zaman “il olmak” için çaba sarfedelim.
İmzalar toplansın, kapılar aşındırılsın.
Fakat yine devlet büyüklerimiz bunu takdir etmezse;
Bağlı bulunduğumuz ilin, en büyük ilçesi olarak belediye başkanını Alanyalı seçelim.
Seçildiği ilk gün “parti rozetini çıkararak” partili-partisiz, oy veren-oy vermeyen herkesin başkanı olacağını söyleyen Adem Murat Yücel’e partili, partisiz destek verelim.
“Bizim oğlan Adem, böyükşehire başkan olsun”
**
Muhakkak ki Adem Başkan’ın da hayalleri vardır.
“İl olan bir Alanya’nın ilk belediye başkanı olmak.”
Düşüncesi bile Alanyalıyı heyecanlandırır.
Fakat başkanım, eğer olmuyorsa;
Kestel’den yaktığın ateşi bu sefer Alanya’dan başlatmalısın.
Platon’un dediği gibi, “Başlamak işin en önemli kısmıdır.”
Eğer ki sen denersen, bütün Alanya seninle olacaktır.
Eğer ki sen denersen başarırsın, biz başarırız.
Çünkü, “denemeyi bilene imkansız yoktur”
**
İki dönemde bir kez, CHP’yi mevcut yönetime alternatif olarak seçen Antalya seçmeni; diğer seçimlerle kıyas yaptığımızda bu kararında fazla ısrarcı olmuyor.
CHP’li Belediye yönetiminden hemen sonra arayışa giriyor, 1999, 2004, 2009, 2014, 2019 seçimleri birer örnek niteliğinde. Bir sonraki döneme Cumhur İttifakı’nın kazanmaya en yakın olduğu muhtemel şehirlerden biri Antalya’dır.
Sayın Cumhurbaşkanı, Cumhur İttifakı Alanya Belediye Başkan Adayı’nı açıklarken:
"Cumhur İttifakı pazara kadar değil inşallah mezara kadar devam edecek. Dolayısıyla oyları verirken 'acaba' diye bir soruyu sormak yok"9 demişti.
Allah ömür verir ve ittifak da devam ederse; sayın Cumhurbaşkanı’nın Alanya Adayı olarak elini havaya kaldırarak destek istediği Adem Murat Yücel, bir sonraki yerel seçimlerde yine Cumhurbaşkanı’nın elini havaya kaldırarak “Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı” olarak takdim ettiği aday neden olmasın?
Yukarıdaki veriler ve MHP Genel Başkanı sayın Devlet Bahçeli’nin; ittifak ruhuna, Alanya’ya ve Adem Murat Yücel’e verdiği önemi göz önüne alırsak, elinde bulundurduğu Adana, Mersin gibi sahil şeridindeki illeri kaybetmesini de etkili bir faktör olarak değerlendirirsek:
“hayat bu neden olmasın ?
1- https://www.anayasa.gov.tr/Kararlar/GenelKurul/Basvuru_Karari/2017-12.pdf
2- https://www.mhp.org.tr/usr_img/_mhp2007/kitaplar/24haziran2018_secim_beyannamesi_tam_web.pdf
3- https://www.sabah.com.tr/akdeniz/2016/06/09/il-olma-yolunda-super-beklenti
4- http://www.wikiwand.com/tr/Antalya%27da_2004_T%C3%BCrkiye_yerel_se%C3%A7imleri
5 http://haberciniz.biz/2009-yerel-secim-sonuclari-antalya-alanya-kestel-belediye-3070309.html
6- https://www.haberturk.com/secim/secim2014/yerel-secim/ilce/alanya-82
7- https://www.sabah.com.tr/secim/31-mart-2019-yerel-secim-sonuclari/antalya/alanya/ilcesi-yerel-secim-sonuclari
8- https://www.sabah.com.tr/secim/31-mart-2019-yerel-secim-sonuclari/antalya/ili-yerel-secim-sonuclari
9- http://www.alanyapostasi.com.tr/siyaset/pazara-kadar-degil-mezara-kadar-h35246.html