Açıklanan sayılar görecelide olsa Türkiye 2023 yılında hedef koyduğu misafir sayısına ulaşmış görünüyor. Göreceli olmasının sebebi Özellikle üst sıralarda yer bulan sınır illerinin bu sayıya olan katkısı..
Rusyada yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Rusya birinci sıradaki yerini koruyor. Onu Almanya ve İngiltere takip ediyor. Bu pazarlarda 2022 yılına göre artış oranları %12-26 arasında.
2024 yılında bu sırlamanın korunması öngörülüyor. Polonya pazarındaki artış trendinin devam edeceği yönünde bilgiler geliyor. Dünya genelinde artan seyahat hareketlerinin 2024 yılında da devam edeceği yönünde güçlü işaretler var.
WTM raporu'na göre turizm açısından en popüler Avrupa ülkesi İspanya, ikinci ülke ise Fransa oldu. Ancak rapor, Türkiye'nin cazibesinin 2024 yılında da devam edeceğini ve Avrupa'da en çok ziyaret edilen ikinci ülke olarak Fransa ile yarış halinde geçeceğini öngörüyor.
Ülkemiz açısından bakıldığında her ne kadar otel doluluk oranlarının 2023 yılının biraz üstünde gerçekleşmesi beklense de bunun çarşı içindeki esnafa yansımasının ne kadar olacağı büyük bir soru işareti olarak duruyor. Bunun en önemli sebebi artan fiyatların döviz artışının altında kalması. Alanya özelinde düşündüğümüzde orta ve alt gelir gruplarına hitap eden bölgemizin bunu daha fazla hissediyor olması.
Ülkemizde hissedilen fiyat artışlarının ülkemize gelen misafirler açısından da kendi para birimlerinde aldıkları tüm hizmetlere aşırı artan oranlarda bedel ödemesi. Her ne kadar paket fiyatlarımız halen diğer ülkelerden göreceli daha uygun olsa da geldiklerinde bazı ürünlerde kendi ülkesinden daha pahalı hale gelmemiz özellikle çarşı esnafını bekleyen en büyük tehlike..
Özellikle Pandemi ve Rusya-Ukrayna krizinin yarattığı ekonomik sıkıntıların tüm dünyada devam ettiği bir ortamda tatil ihtiyacını bir şekilde giderme ihtiyacını karşılayan kişi sayısında artış devam ediyor. Belki konaklama ortalaması yada yurt dışına çıkış sayılarını azaltma ve gidilen yerlerdeki harcamalarına kısıtlama getirerek bunu gerçekleştirmeye çalışacak olmaları bundan sonraki birkaç yılda seyahat hareketlerinin ana konusu olmaya devam edecek.
Sektör şu anda özellikle artan maliyetlerin gölgesinde rakiplerimize oranla daha fazla artış içinde olan konaklama ve ulaşım hizmetlerinin paket fiyatlarında geldiği noktayı test ediyor. Bu artışlar belki yüksek sezon dediğimiz Haziran15-Eylül15 arasında satışları hissedilir derecede etkilemeyecek gibi ancak sezon önü ve arkasında sıkıntı yaratacak gibi duruyor.
Yaşayarak göreceğiz..