Özellikle yukarı doğru ivmenin yaşandığı 2019 yılının ardından sektöre şok etkisi yapan Pandemi 2020 yılını tanımlama yerindeyse =0= ile geçti. Beklenti 2021 yılına yönelikti ve bu yönde “güvenli turizm “ başlığı altında bir takım çalışmalar yapılarak sektörde olası hareketlere avantajlı girebilmenin yolları arandı..
Bu arada Pandemi inişli çıkışlı grafikler çizerek seyahat hareketleri önündeki en büyük engel olmaya devam etti.
2021 yılı aşının yaygınlaşması ve ekonominin zorlaması ile sınırlıda olsa hareketlerin başladığı bir yıl oldu. Her ne kadar özellikle Kuzey Avrupa, Batı Avrupa ve İngiltere seyahat hareketlerinin önündeki engelleri kaldırmasalar da özellikle Rusya, Ukrayna, Orta Avrupa ‘dan başlayan charter seferleri, Almanya’dan tarifeli uçaklarla da olsa oluşan hareketlenme Antalya bölgesine Ağustos sonu itibarı ile 5 milyonun üstünde insanın gelmesini sağladı. Bu rakamlar 2019 yılının %50 gibi gerisinde de olsa şartlar göz önüne alındığında olumlu olarak değerlendirilebilir.
2021 yılının son dönemine girdiğimiz bu günlerde özellikle kaynak pazarlarımız olan İngiltere, Almanya ve Kuzey Avrupadan gelen haberler umutlarımızı 2022 yılına taşımamız gerektiğini gösteriyor.
Özellikle 2021 yılı misafirin, tur operatörünün, uçak firmalarının, konaklama sektörünün Pandemi şartlarında seyahat hareketlerinin deneyimlediği bir yıl oldu.
Hassasiyetler ve beklentiler Pandeminin gölgesinde geçecek bundan sonraki dönemler içinde nasıl bir yol haritası çizmemiz gerektiği ile ilgili ipuçları verdi..
2022 yılına şimdiden hazırlanmamız gerekiyor. “Güvenli Turizm “ kriterlerinden ödün vermeden çalışmalarımıza devam etmemiz önemli. Önümüzdeki yılda seyahat hareketlerinin tüm aşamalarında bugünkü kriterlerin biraz esnek haline gelse de uygulandığı bir yıl olacak.
Aşılanma oranları kaynak pazarlarının yakın takibinde ve bu kış ülke nüfuslarının büyük oranda aşılanmayı bitirmesi 2022 için önemli bir kriter..
İç Pazar 2022 ve sonrası için önemini koruyacak.. Bu yılki tecrübeler ışığında alınacak önlemlerin şimdiden masaya yatırılması gerekiyor..
Sahilinden trafiğine, temizliğinden yeşiline kadar yerel yönetimlerinde bu konuda hazırlanması için çalışmalarını arttırarak devam etmesi gereken bir 2022 yılını karşılayacağız.
2022 yeniden başlangıcın dönüm noktası olabilir.
Hazır olduğumuz taktirde..