Malum sıcaklar hız kesmeden devam ediyor; tabi bu da beraberinde besin zehirlenmelerini getirdi. Zehirlenmeye neden olan şey besin olduğu için çok dikkate alınmasa da bazen bu durum ölümcül olabilmekte.


Ne yapabiliriz besin zehirlenmelerinden korunmak için ?


• Besinleri güvenilir yerlerden satın alalım, açıkta satılan ürünlerden uzak duralım.
• Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okuyup, üretim ve son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edelim
• Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kesinlikle kullanmayalım.
• Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın almayalım, yumurtaları kullanmadan hemen önce mutlaka yıkayalım.
• Dondurulmuş besinleri satın alırken ambalajı altında ve içinde buz kristalleri olmamasına dikkat edelim, ürünler orijinal paketlerinde ve -18°C’de ise satın alalım.
• Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın almayalım.
• İçme sularının güvenilir kaynaklardan temin edelim, güvenilirliğinden emin olmadığımız suları kaynattıktan sonra içelim.
• Yiyecekleri satın aldıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakmayıp, tüketene kadar buzdolabında muhafaza edelim.
• Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekleri birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edelim.
• Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdaları nemsiz, kuru ve 15°C -20°C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edelim.
• Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra tüketelim.
• Sebze ve meyvelerin temizliğinde kesinlikle deterjan gibi kimyasal maddeleri kullanmayalım.
• Dondurulmuş besinleri, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürürerek kullanıp, çözdürme işlemini oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakarak kesinlikle yapılmayalım.
• Mümkünse yemekleri günlük olarak hazırlayıp, artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapmayalım.
• Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinleri uygun süre ve sıcaklıklarda pişirip, pişmiş yemekleri oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletmeyelim.
• Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.
• Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyarak, ellerimizi yemek hazırlamadan önce mutlaka iyice yıkayalım, tuvalet sonrası el temizliğine özen gösterelim.
• Özellikle çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerimizi iyice yıkayalım, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanalım.
• Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç gereçler ve yüzeyleri deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulayalım.
• Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanım sonrası bezleri dezenfekte edip, ıslak ve sıkılı halde bırakılmayalım.
Tüm Bunlara Dikkat Ettiğimiz Halde Besin Zehirlenmesinden  Şüpheleniyorsak;
• Kusma ve ishal vücudun zehire gösterdiği tepkilerdendir. Bu nedenle şikayetlerin başlamasını takiben 24 saat içerisinde kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaçlar kullanılmamalıdır.
• İshal ve kusmayı arttıracak düşüncesiyle hiçbir şey yememek yanlış bir davranıştır. İshal tedavisinin en iyi şekli dinlenmek ve bol miktarda sıvı ( temiz içme suyu, ayran, maden suyu, şekersiz çay vb.) tüketmektir.
• İshal geçene kadar yoğurt, pirinç lapası, haşlanmış patates gibi besinler tüketilmeli, bağırsak hareketliliğini arttıran çiğ sebze, erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyveler tüketilmemelidir.
• Meyveler iyice yıkandıktan ve kabuğu soyulduktan sonra tüketilmelidir.
• Kanlı ishal, boyun sertliği, şiddetli baş ağrısı, ateş varlığında ve süresi 2 günden fazla devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Sağlıklı günler dilerim...