Turizm hareketlenmesinin artmasının en önemli sonuçlarından biride oluşan toplam atığın artmasıdır. Bu beraberinde yöreye ileride ortaya çıkaracak sorunları beraberinde getirir. Sürdürülebilir Turizm hareketliliğinin en önemli unsurlarından biride bu atıkların azaltılması ve oluşan atıkların büyük kısmının geri dönüştürülmesi ile yakından ilgilidir.
Misafirin ilk karşılandığı yer olan havalimanlarından, otellere gün içerisinde çarşıdaki hareketlerden sahil ve denizlerimize kadar bütün alanlarda oluşan atıkların en azından büyük oranda dönüştürülmesi doğaya vereceği katkının yanında ekonomik anlamda sağlayacağı yarar açısından da değerlidir.
“Sıfır atık “ artık hükümetlerin ana konularından biri olsa da uygulamada hepimize görevler düşmektedir.
Konaklama, yeme içme işletmelerinde ve sokaklarda atıkların farklı toplanmasının yaygınlaştırılması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi bu çalışmalara katkı sunacaktır.
Yeşil doğa, çevre hassasiyetleri seyahat edenlerin daha yakından takip ettikleri ve gittikleri yerlerde sorguladıkları özelliklerin ilk sırasını almış durumdadır. Özellikle Avrupalı misafirin bu konudaki hassasiyetleri gidecekleri yerleri etkilemeye başlamıştır. Tur operatörleri bölge veya otel tanıtımlarında bu konuya daha fazla yer ayırmaya başlamışlarıdır.
Kullanılmış bir pilin, otellerde artan yemeklerin, içtiğimiz suların şişelerinin, Pazar yerlerinde artan meyve sebzelerin, Atık suların ne olduğu , nasıl değerlendirildiği, değerlendirme şansı olmayanların nasıl depolandığı …. Gibi sayabileceğimiz bir çok başlık bizim olduğu gibi bölgeye gelenlerinde ilgisini çekmektedir.
Geri dönüşümü mümkün olmayan atığın oluşmasını önlemek için yapılacak çalışmalar özellikle Herşey dahil konaklamanın sunduğumuz ana ürün olduğu bölgemizde sıfır atık bilincinin geliştirilmesi için önemli olup kamu ve özel sektöre tedbirlerin alınması ile ilgili görevler yüklemektedir.
Yeşil bir doğa ve Sürdürülebilir Turizm kavramlarının içini dolduracak ana unsurlardan biri olan sıfır atık ve geri dönüşüm çabalarının ekonomiye olan katkısı da istihdam ve hammadde kullanımı özelinde azımsanmayacak ölçüdedir.
Yapılan çalışmalar uygulanacak bu çalışmaların konaklama işletmeleri başta olmak üzere tüm sektörde sağlayacağı tasarrufunda kayda değer olduğunu göstermektedir.
Turizm sektöründe bir çok işletmede son yıllarda uygulaması genişleyen bu çabaların yaygınlaştırılması iklim değişikliğinin daha çok gündemde olduğu bir dönemde çevreye vereceği olumlu katkı içinde önemlidir.

Yaratılacak farkındalık, eğitim ve uygulamadaki kararlılık ;
**Cadde, sokak, plaj ve yol kenarlarında plastik pet şişe gibi görüntü kirliliğine de yol açan atıkları görmemizi engelleyecektir..
**Sınırlıda olsa sahip olduğumuz nehir ve göllerimizde istemediğimiz çöplerin oluşmasını ve kirlenmeyi önleyecektir..
**Tasarruf tüketim aşamasında başlayacaktır…
**Arıtılmış atık suların bahçe sulamasında kullanılması ekonomik faydanın yanı sıra sınırlı olan su kaynaklarımıza olumlu etki yapacaktır..
**Misafir gözünde çevre dostu işletme ve bölge imajına olumlu katkı sağlayacaktır..
……
Sektörün içinden geçtiği zorlu günlerde bu ve benzeri konular ikincil önemli konular gibi gelebilir ancak uzun vadede şimdiden dikkate alınması gerekir..
Pandemi sonrası “Çevreye duyarlı tesis”, “ Mavi Bayrak”, “Yeşil Yıldız “ gibi ana başlıkların turizm sektörünün gündeminde daha fazla yer alacağı unutulmamalıdır.