Belki birçoğumuzun artık ezberlediği kavramlarında ortaya çıktığı bir süreci beraberinde getiren Korona virüsü bir taraftan da dünyanın karşılaşma ihtimali olan küresel tehditler karşısında durabilmenin en önemli öğesinin ülkeler içi birlik kadar ülkeler arasındaki iş birliğinin de önemini göstermesi açısından bundan sonra yapılacaklarla ilgili yol gösterici oldu. Savaşın her türlüsü ile birbirimize ve bizim doğal çevreye verdiğimiz zararlar konuşulurken “görünmeyen bir şeyin” tüm insanlığa nasıl zarar vereceğini göstermesi açısından gereken tecrübenin ve dersin alındığını umut ederek bundan sonraki adımların atılmasının zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Peki yaşadığımız bu önemde sık olarak kullandığımız bu kavramların ne anlama geldiğini biliyormuyuz. Belki hatırlamakta ve hatırlatmakta fayda vardır..
“Pandemi “
Aslında Dünya sağlık örgütünün bir takım özellikleri taşıyan hastalıkları tanımlarken kullanılan bu kavram özellikle yaygın, bulaşıcı ve insanları kolaylıkla etkilemesi halinde kullanılır. Bu tanımlamanın yapılmasının ardından etki alanında olağanüstü hal ilan edilir buna gerekçe olan etmenlerin ortaya çıkması, yaygınlaşmanın önüne geçilmesi ve çare üretmek anlamında ülkeler arası işbirliğine gidilir. Ekonomik anlamda olası sorunların önüne geçmek içinde bir tanının “pandem” ilan edilmesi hukuksal alt yapınında işleyişine katkı sunar. Bölgemizde en çok hissedilen turizm hareketleri açısından konulan bu tanıdan sonra yaşanılan durum “mücbir sebep “ sayılmıştır.. Aralık 2019 ‘da başlayan “Korona “ vakası tüm dünyada yaygılşaması üzerine 11 Mart tarihinde “pandemi” olarak kabul edilmiştir. Bugüne kadar pandemi tanımlamasına giren olaylar Kara Veba, Kolera, İspanyol Gribi, Hong Kong Gribi, Domuz Grıbi ve Tifo gibi etkisi geniş alanda hissedilen vakalardır..
“Dünya Sağlık Örgütü WHO “
Birleşmiş Milletlere bağlı olarak görev yapan bu örgüt hem ülkeler bazında hemde ülkeler üstü oluşan sağlık çalışmalarını yapar ve 1945 yılında göreve başlamıştır. Kendi anayasası vardır ve Dünyadaki tüm ülkelerin yanısıra birçok uluslararası sivil toplum kuruluşunu da bünyesinde barındırır. Ülkelerden gelen taleplere göre onların sağlık hizmetlerinin iyileştirme çabalarına katkı sunmasının yanında özellikle küresel boyuta gelen sağlık sorunları karşısında hükümetler üstü bir otorite şeklinde hareket eder. Özellikle sağlık alanında ülkeler ve ilgili kurumlar arasında eşgüdümü sağlayan örgüt işleyişi hızlandırma ve etkin müdahaleyi kolaylaştırmayı sağlar. Yaygın hastalık olmasa dahi yaşanan insani dramlarda taraf olur ve etkilenen kesimleri sağlık hizmetlerinin yanında barınma, yeme içme ihtiyaçlarının iyileştirme çabalarına katkı sunar..
Yaygınlaşma hızının artmasından sonra sorunun Dünya Turizm Örgütü tarafından Pandemi ilan etmesinden sonra şimdi , kısa vadede ve uzun vadede yapılması gerekenlerle ilgili kamu otoritesinin tavsiye ve önerileri ışığında hayatımızı düzenlememiz , sorumlu davranmamız kontrol altına alınmaya çalışılan bu duruma katkı sunacaktır..
Bu nedenle zorunlu olmadıkça evden çıkmayalım ve yapılan çağrılara uyalım..