Pandemi 2020 yılında bazı sektörlerde tetikleyici ve geliştirici etki yaparken seyahat sektöründe dramatik bir düşüşe sahne oldu. %70’lerin üstünde iş, tatil veya diğer amaçlarla yapılan seyahatlerin azalmasına yol açarken bunun paralelinde istihdam seviyelerinde ciddi düşüşlere sebep oldu. Buda özellikle ekonomisi buna bağlı olan bölgelerde ekonomik döngüye ve ülke ekonomisine telafisi uzun soluklu olacak hasarlar bıraktı.. Ülkeler kendi içlerinde hareketlenmeyle bunun üstesinden gelmeye çalışsa da kısmen başarılı olabildiler ve özellikle sektörün ana saç ayakları olan ve hem yükün hemde riskin büyük bölümünü üstlenen ulaşım özelinde havayolları ve konaklama işletmelerini olumsuz etkiledi.. Veriler tekrar toparlanmanın birkaç yılda mümkün olduğunu gösteriyor.

Yolumuz uzun ve yönetilmesi gereken bir süreç var..

Özellikle ekonomik kayıpları sebebi ile nihai tüketicinin eski harcama seviyesine ulaşması ve tatil talebinin eski günlerine geri dönmesi zaman alacak gibi görünüyor.
Bununla birlikte dünya genelinde yapılan tartışmalar bu sürecin daha kolay aşılması ile ilgili yol haritasını belirlemeye çalışıyor.. Dünya Turizm örgütü bu konuda uygulama alanları bulacak ve bu sürenin kısaltılması, sürdürülebilir büyüme ile ilgili önerilerini paylaşıyor.

Ana başlıklar seyahat kısıtlamaları ile ilgili gelişmeler, devlet desteğinin sektöre olan katkısının devamı ve bölgelerin, işletmelerin güvenlik ve sağlık kriterlerini uygulama şekilleri olarak belirleniyor.

Sektörün ayakta kalabilmesi için devlet desteğinin sürmesi yanında, tatil yapma güveninin tekrar yaratılması ve bunun talebe dönüşmesi sürecinde paydaşlara bu yolda önemli görevler düşüyor.

Özellikle aşının bundan sonra pratikte uygulanması ve hatta hızlı testlerin halen gündemde olması içinde bulunduğumuz yılda sektörün yakından takip edeceği gelişmeler olacak.. Aşıya tereddütle yaklaşan hatırı sayılır bir kesim olmasına rağmen sektörde çalışanlara aşı zorunluluğu getirilmesi gündemde.. Bu tatile geleceklerinde hizmet alacağı yerlerin vereceği güven hissine destek olması açısından önemli gibi görünüyor.

Bütün bu gelişmeler ve uygulamaların hayata geçiş süreleri seyahat hareketlerinin eskiye dönme süresini de uzaması veya kısalmasını yakından etkileyecek. Dünya Turizm Örgütüne göre bu alanda yapılacak çalışmaların normale dönme süresini daha öne çekebileceği yönünde…

Yinede hissedilir geri dönüşün 2022 hatta 2023 yılına sarkabileceği tahmin ediliyor..