Ben başka türlüsünü bilmiyorum ki! Ne zaman onun istediği dışında bir şey yapsam tartaklandım. Can acısı yitip gidiyor ama o aşağılayıcı sözler hep kulağımda. Ve en kötüsü bunun hiçbir zaman nedenini bulamadım. Ona sormam imkansızdı. Kendimse boşa koysam olmadı doluya koysam olmadı. Yüzündeki gülümseme için neler feda etmezdim. Bir kere saçımı okşasa sadece. Ömrümce hasret oldu anlattıklarım. Yalnız ne yaşanırsa yaşansın nefret edemedim ondan, söküp atamadım içimden. Şimdi elden ayaktan düştü. Yanımda, elimden geldiğince bakıyorum hürmetimi eksik etmiyorum. Ne var ki haykırmak isteyen öfke kusan bir ben var içimde, bastırmakta zorlandığım. Benden çalınan yılların hesabını sormak istiyorum. Haline bakıp “gördün mü sana da kalmadı” demek istiyorum. Yapabildin mi diye sorarsanız, hayır hiç yapmadım ama bu halimle mücadele etmek çok zor. Yorgunum, bu aralar çok yorgunum…

Yukarıdaki cümleleri ebeveyninden küçük yaşlardan itibaren şiddet görmüş bir çocuğun yaşantısını ifade etmek için yazdım.

Şiddet; kişinin fiziksel, ruhsal, ekonomik, cinsel anlamda zarar görme ve özgürlüklerinin sınırlandırılması durumudur. Tanımından da anlaşıldığı üzere dört ana başlık altında toplanır. Her bir başlığın yarattığı etki birbirinin yerin geçemeyecek kadar önemlidir.

Kişi şiddete maruz kaldığında benliğinde büyük yıkımlar yaşar. Hayata ve geleceğe yönelik umutsuzluk besler. Özellikle çocuklardaki şiddet tablosu öğrenmeye yol açtığı için çocuğun şiddet eğilimli biri olmasına sebep olur. Bazı çocuklarda ise içe kapanma, özgüven eksikliği belirtileri görülmektedir.

Şiddetin azalması ebeveynlerin bu konuyla ilgili bilinçli olmaları ve yaşadıkları problemleri çözüm odaklı bakış açısıyla değerlendirmeleri sonucu gerçekleşebilir. Eğer ki davranışlarda kontrol kaybı söz konusuyla mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Şiddetin bulaşıcılığı göz önünde bulundurularak hassas olunmalı, asla ertelenmemelidir. Taktir edersiniz ki çocuklar avucumuzun içine konan hamurun doğru yoğrulmasıyla kıvamlaşacaktır. Yanlış hamleler ya çok sert ya da cıvık bir hamur elde etmemizi sağlar. Sonuç olarak ister olumlu davranışlarınız olsun ister olumsuz davranışlarınız; ölçüyü kaçırmamak dengeden şaşmamak çok önemlidir.