11 ayın sultanı Ramazan ayına geldik. Kalabalık ve bol çeşitli sofraların kurulduğu bu güzel ayda kendimizi kontrol etmekte zorlandığımız zamanlar olabiliyor. Bunun yanında sindirimde zorlanma, mide ağrıları, halsizlik gibi durumlarla çok sık karşılaşıyoruz. Bunlardan korunmak ve sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için çok basit ama etkili önerilerde bulunabiliriz. İşte bu öneriler;
1. Ramazan ayında öğünlerinizi sahur, iftar ve iftardan ortalama 2 saat sonra yapacağınız bir ara öğünle dengeleyebilirsiniz.
2. Çoğu kişiden duyduğum ancak yanlış olan bir uygulama ise sahur yapmamak. Sahur yapmak hem açlık sürenizi kısaltır hem de metabolizma hızını korumuş olursunuz.
3. Sahur yaparken çok tuzlu, baharatlı besinlerden kaçınmalısınız. Protein ve sağlıklı yağ oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşük bir öğün yaparak gün içerisinde vücuttan salınan insülin seviyesinin daha dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.
4. Orucumuzu açarken ilk olarak su ve çorba tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Çorba ve su tüketiminden sonra ana yemeğe geçmeden 5-10 dakikalık bir ara vermelisiniz. Gün boyu herhangi bir besin ve sıvı alımı olmadığı için mide asidi ve sindirim enzimleri yetersizdir. Bu yüzden çorba ve su tüketiminin hemen arkasına ana yemeğe geçmek mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, tansiyon ve şeker seviyelerinde ani bir yükselişe neden olabilir.
5. Ana yemeklere başlarken sebze ya da salata tüketmeniz ilerleyen saatlerde kan şekeri seviyenizin daha dengeli seyretmesini sağlar. Yine yemeklerde karbonhidrat grubunu yani pilav, makarna, pide gibi besinleri tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz.
6. İftardan 2 saat sonra yapacağınız ara öğünde meyve, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık), kefir, ayran, süt gibi besinleri tüketebilirsiniz.
7. Tatlı tüketimini yemeğin hemen ardından değil, iftardan sonra yapacağınız ara öğünde yapmalısınız. Burada ilk önerim sütlü tatlılar olacaktır. Şerbetli ya da sütlü fark etmeksizin porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz.
8. Ramazan ayında yaşadığımız en büyük problem yetersiz su tüketimidir. İftardan sahur bitimine kadar günlük ihtiyacınız olan su miktarını saatlere yayarak tüketirseniz hazımsızlığa ve oluşabilecek ödeme engel olursunuz. Ayrıca çay, kahve tüketiminizi çok arttırmamanız da bu duruma yardımcı olacaktır.
9. Gün içerisinde susuz kalan vücut mineral kaybı yaşamaktadır. Bu durumu toparlamak için öğünlerden ortalama 30-45 dakika sonra maden suyu tüketebilirsiniz.
10. İftardan sonra yapacağınız ortalama 30 dakika-1 saatlik yürüyüşler bağırsak hareketlerinizi destekleyerek sindiriminizi kolaylaştıracaktır.
Hayırlı Ramazanlar dilerim.