Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlığı riske edecek şekilde aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmıştır. Beden Kütle İndeksi 30 kg/ m²’nin üstünde olan bireyler obez olarak tanımlanmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 verilerine göre ülkemizde 20 yaş ve üzeri yetişkinlerde obezite görülme sıklığı %29,%’tir. D vitamini, D vitamini reseptörlerine bağlanarak aktivite gösteren kemik metabolizması ve kalsiyum dengesinde önemli bir rol oynayan yağda eriyen bir vitamindir. D vitamini bazı besinlerde ve takviyelerde bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar D vitamini eksikliği ile obezite oluşumunun çift yönlü bir bağlantısı olduğunu göstermektedir. D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için kilolu bireylerde artan yağ dokusu ile orantılı olarak depolama oranı da artmaktadır. Böylelikle dolaşımdaki miktarı azalarak D vitamininin eksikliğine yol açmaktadır. Bununla birlikte D vitamini yetersizliği diyabet için yüksek risk faktörü olan bozulmuş insülin salınımı ile ilişkilidir. D vitamini çevre dokularda insülin direncini azaltmakta, böylece insülin direnci nedeniyle kan şekerindeki artışa yanıt olarak oluşan aşırı insülin salınımını azaltmakta ve insülin duyarlılığını artırmaktadır. Bu nedenle, D vitamini yetersizliği ve oluşan insülin direnci, kilo vermede zorluk yaşanmasına, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. D vitamini düzeylerini korumak ve iyileştirmek için tüketebileceğiniz besin gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz: • Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar • Kırmızı et ve karaciğer • Tavuk ciğeri • Yumurta sarısı • Peynir ve tereyağı gibi süt ve süt ürünleri • Maydonoz • Isırgan otu • Kahvaltılık tahıllar Sonuç olarak her bireyin olduğu gibi özellikle obez bireylerin düzenli olarak D vitamini düzeylerine baktırmaları gerekmektedir. Günlük ihtiyacınız olan D vitamini düzeyini besinlerden ve takviyelerden karşılayabilirsiniz. Bu düzeyleri öğrenmek için doktorunuza ya da diyetisyeninize danışmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.