Alanya'da yaklaşık yarım asırdır ticari olarak muz yetiştirilmesine karşın, neredeyse çeyrek asırdır ağır aksak, son yıllarda ise hızla gelişen avokado da büyümek için kıpır kıpır etmekte. Muz, Avokado, Muşmula, Pitaya ve Mango...
Muz denince akla ilk gelen Alanya ve Anamur olduğu bir gerçek. İlçedeki muz üreticilerini bir arada tutmak, verimli üretim nasıl elde edilir? rakiplerimiz hangi ticari hamleler yapıyor? sorularına karşı cevap bulmak ve karşı ataklar geliştirmek için Alanya Muz Üreticiler Birliği Hüseyin Güney ve arkadaşları tarafından yıllar önce kuruldu.
Üretici "bananeci" tutumundan vazgeçmeyince birlik kendi yağında kavrulur vaziyette. Mustafa Şenli ile faaliyetlerini sürdürmeye çalışan birlik, geçen yıl yurt dışından gelen akademisyenlerin sera gezisi dışında atıl halde.
Muz dışında en fazla tarımsal gelişim avokado ile yaşandı. Bir dönem siyasetin merkezinde olan Ahmet Arslan başkanlığında yıllar önce kurulan Alanya Avokado Üreticileri Birliği, günümüzde Hilmi Sevilgen başkanlığında çalışmalarını arı gibi sürdürüyor. ‘Arı gibi’ diyorum çünkü Sevilgen bir bakıyorum yerel basında ürünü anlatıyor, bir bakıyorum sabah ulusal radyolarda, akşam ulusal televizyonların ana haber bültenlerinde ürünün özelliklerini, cinslerini, hasat dönemlerini ve ihracat pazarını anlatıyor. Bir taraftan medya aracılığıyla tanıtım gayretini gösterirken, yurt içindeki gastronomi fuarlarını da takip ederek ünlü simalar aracılığıyla avokadoya dikkat çekme mücadelesi veriyor. Son 1 haftada Sevilgen, ihracatçı firmalar aracılığıyla Ukrayna ve Polonya'ya ürün gönderdi, haftaya ise önce Libya ve İsveç, ardından muhtemelen Hollanda'ya sevkiyat yapacak. Bu gayret ve çalışma için ‘Maşallah’ demeli.
Başta avokado olmak üzere bölgemizde yetişen farklı meyve ve bitki türleri için Vatanoğlu Alanya, ürünü sofrada tüketmekten öteye geçerek avokado çayı üretti. Çay özellikle Alanya'da yoğun bir talep görmesinin yanı sıra, iç pazar için ünlü bir market zinciri aracılığıyla yurt genelinde tedariği mümkün hale gelecek. Bu konuda Almanya'da sağlık sektöründe önemli bir ticari hacme sahip şirketi bulunan Özgür Tuna, Erkan Keklik’le birlikte avokado çayı, narenciye kurusu ve meyve cipsi üretimi yaparak ihracata gönderiyor. e ihracatla da önemli bir farkındalık yarattılar. Firma avokado ihraç ederken ebatlama tesisi olmaması nedeniyle zorluk yaşayınca, AR-GE çalışması ile proje geliştirmekte. Ticari başarıların bu denli dikkat çekmesinde önemli unsurlardan birisi ise ürünlerin tanıtımı noktasında düzenlenen fuarlara istikrarlı bir şekilde katılım gösteren Alanya Ticaret ve Sanayi Odası.
ALTSO nereden çıktı şimdi? diyebilirsiniz ancak; özellikle muşmula yani Alanya Yenidünyası ile Alanya Avokadosu eğer bugün coğrafi işaret alıp tescillendiyse en büyük pay üretici birliği, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Şahin ve yönetiminin. Şahin ve ekibi tescil çalışmalarının özellikle bürokrasi ayağını takip etmeseydi işler bu denli hızlı olmazdı.
Avokadonun ticari değerini fark eden sadece üretici değil, üreticiyi düşünen MÜSİAD Alanya Şubesi de aylar önce bir çalışma başlattı. Endüstriye dönüşmesi için yapılması gerekenler, dünya pazarı gibi konuları raporladı. Bu doğrultuda çalışmalar hala sürdürülmekte.
Ürüne dikkat çekmek için Alanya Avokadocular Birliği, ALTSO, Alanya Belediyesi, MÜSİAD Alanya Şubesi, ALKÜ ve Akdeniz Üniversitesi’nden tropikal üretim denince ilk akla gelen isim Prof Dr. Hamide Gübbük Avokado Festivali/Fuarı için beyin fırtınası yapıyor.
Gelecek vaat eden tropik ürünler muz, avokado dışında mango ve pitaya üreticiye kesinlikle tavsiye edilmekte.
Başlık konusunda kiminiz sanki galiba harflere yanlış basılmış diyorsunuz, ancak işin aslı öyle değil. Avokado Çayı üreticisi Özgür Tuna ve Erkan Keklik, çay için seçtikleri bu slogan, duyanların dikkatini sadece Türkiye'de değil Almanya'da bile dikkat çekmekte. Merak edenler #olugbuolug etiketi ile yayınlanan videoları internet ortamında izleyebilir.