Bu günlerde idrak edeceğimiz Kurban Bayramı vesilesiyle bazı sağlık uyarıları yapmak istiyorum. Kurban ibadetinin yerine getirildiği, paylaşmanın zirveye çıktığı, gönüllerin bir olduğu, ailelerin bir araya geldiği, küslüklerin ortadan kalktığı bu neşeli bayram günlerinde sağlığımızı korumak için de mutlaka bazı tedbirler
almalıyız. Böylelikle hem sağlığımızı koruyabilir hem de huzurlu ve keyifli bir bayram geçirebiliriz. Öncelikle kesilecek kurbanın sağlıklı olması, hastalık taşımadığının bilinmesi ve hijyenik koşullarda kesim yapılması, etin sıcakta veya açıkta bekletilmemesi şarttır. Bunun için alınan kurbanlık hayvanların veteriner hekim tarafından muayene edildiğine ve kontrol altında satışının yapıldığına emin olmalıyız.
Belediyelerin kontrolündeki satış merkezleri tercih edilmelidir. Ayrıca etin kesilince, buzdolabı koşullarında, +4 derecede, hava alacak şekilde biraz dinlendirilmesi, mümkün olduğu kadar çok kısmının ihtiyaç sahiplerine ve dağıtılacak yerlere ulaştırılması, az bir kısmının ev halkı için ayrılıp yağ oranında ve tüketilen et miktarında aşırıya kaçılmaması gerekir. Etlerin uzun süre stoklanıp soğuk zincirin bozulabileceği koşullarda beklemesi bozulmasına yol açabilir. Ciddi tehlike tehlike oluşturacak sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Çok uzun süre derin dondurucuda bekletmek ette besin değerinin kaybına yol açabilir.
Kolesterol yüksekliği, kalp damarlarında tıkanıklık, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkları olanların et tüketiminde çok dikkatli ve ölçülü olmaları gerekiyor. Mutlaka doktorlarının tavsiyelerine uymaları
ve bayram ikramlarında ölçüyü kaçırmamaları sağlıkları için zorunluluk arz ediyor. Ayrıca fazla kilo
problemi olanlar da mutlaka eti kontrollü yemeliler. Havanın sıcaklığı göz önüne alınmalı ve bol sıvı tüketilmelidir.
Su, maden suyu, ayran ve benzeri doğal içecekler eksik edilmemelidir.
İkramda içerik ve miktar olarak doğal ve ölçülü ikram benimsenmelidir. Ağır gelebilecek yemek ve tatlıların yüksek miktarda ve ısrarcı ikramı sağlık için tehlike oluşturabilir. Kurbanın en önemli manalarının yardımlaşma ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşma olduğunu unutmayalım. Kesim işinin ehil kişilerce yapılması da etin sağlıklı olması için gereklidir. En iyisi merkezi ve resmi kesim noktalarına başvurmaktır. Kurban Bayramınızı tebrik eder manasına uygun biçimde paylaşarak ve ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldüreceğiniz ve sağlıkla geçireceğiniz bir bayram olmasını dilerim.