Mehmet bir taşın üstüne tünemiş elindekine bakarak kara kara düşünüyordu. Zaman ne çabuk geçmişti. “Az sonra yaparım, aman daha kaç ay var illa ki yetiştiririm, bir daha bu yaşlara mı geleceğiz, arkadaşlarımın hepsi benim gibi” cümleleriyle bugüne gelmişti. Zaman ne çabuk geçmişti. Öğretmenler ne kadar insafsızdı. Yok yok aslında kendisi sorumsuzca davranmıştı. Eve nasıl gidecekti? Anne babasına ne diyecek, yüzlerine nasıl bakacaktı?
Kırık karneyle yüzleşmenin verdiği sıkıntı bir yanda ne yapacağını bilememe hüznü bir yanda..
Bugün eğitim öğretim yılının son ders zili çalacak. Karnelerini alan öğrenciler uzunca bir tatile merhaba diyecek. Peki sonuç ne olursa olsun süreç nasıl yönetilmeli? Anne babalara hangi görevler düşüyor? Uzun soluklu olan yaz tatili nasıl değerlendirilmeli?
Öncelikle şunu çok net bir şekilde belirtmem gerekiyor;
“Her karne tatili hak eder”
Nasıl mı? Doğru bir şekilde yönetilerek.
Tabi ki çocuğumuzla var olan karne üzerine analiz yaparak değerlendirmede bulunacağız. Eğer ki bir başarısızlık öz konusuysa öncelikli olarak ortaya çıkan başarısızlığın ardındaki nedenler üzerine yoğunlaşmamız gerekmektedir. Unutmayın başarı nasıl ki sadece çocuğun davranışlarıyla bitmiyorsa (öğretmen, aile, arkadaşlar, yaşam olayları vs. etkenler) başarısızlığın tek sorumlusu da çocuğunuz değildir.
‘Karnene baktığımda başarında bazı düşüşler söz konusu. Sence bu neden kaynaklanmış olabilir? Sebeplerini konuşmaya ne dersin?’ diyerek konuşma başlatılmalı, verilen cevaplar üzerinde tek tek durulması sağlanmalıdır.
GÖSTERİŞLİ HEDİYELERDEN UZAK DURUN
“Bunun yanında güzel karnelerin de gösterişli hediyelerle değil maneviyatı yüksek davranışlarla desteklenmesi gerekmektedir. Unutmamak lazım ki çocuğumuzun dersini çalışması bir sorumluluktur. Büyük hediyeler rüşvetçi - şantajcı çocuk yetiştirmemize sebep olur. Bu da karne hediyesinin size ceza olarak dönmesinden başka bir şey değildir.
YAZ TATİLİNİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
· Farklı bir şehre gitmek, Memleket ziyaretinde bulunmak
· Sporsal aktivitelere yönelmek,
· Sosyal becerileri geliştirecek faaliyetleri kapsayan programları seçmek,
· Yaz okullarına, atölye çalışmalarına yönelmek
Çeşitli nedenlerden dolayı tatile gitme durumu söz konusu değilse zamanı en iyi şekilde değerlendirmek birinci önceliğiniz olmalıdır. Bunlar;
· Ailece vakit geçirmek,
· Ev içinde tüm bireylerin katıldığı oyunlar oynama,
· Kitap okuma saatleri düzenlemek,
· Çocukların oyun alanlarında oyun oynaması,
· Parkta ebeveynlerle birlikte temiz hava alınması,
· Etkinlik içeren merkezlere göndermek vb gibi sıralanabilir.
Özellikle evlerde bilgisayar telefon gibi teknolojik aletlere mahkum olunmamalı olabildiğince çocuklar bilgisayar oyunlarından uzaklaştırılmalıdır.