Alanya’nın hiç bitmeyen il olma umudu bugünlerde daha bir çapak attı. 29 Ekim 2023 yani Cumhuriyetin 100. yılında Alanya’nın beklediği hediye İL olmak. Türkiye Yüzyılı Vizyonu’na yakışacağı düşüncesi ile son günlerde yeniden gündeme gelen bu mesele bizlere şimdiden farklı, başka konuları düşündürüyor.
1-Alanya il olursa büyükşehir kapsamından çıkacağı için beldeler yeniden kurulur mu?
2- Yeni ilçeler ve hatta beldeler olma ihtimali siyasi tabloyu nasıl şekillendirir?
3-Alanya il olursa ilçeleri neresi olur?
Özellikle 1. soru birçok siyasetçiyi heyecanlandırdı. Gördüğüm kadarı ile ilçe ya da belde olacak mahallesine belediye başkan adayı olmak isteyenler çalışmaya başlamış.
4-Son soru, il olmayı istiyoruz ama ne kadar hazırız?
Biz bugün birkaç soruya yanıt arayalım. Nüfusu 750 binden fazla olan iller il belediyeleri kanunu ile büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir. Yani Alanya’ya bağlanacak ilçeler bizi il yaparken nüfus büyüklüğü elde edilerek büyükşehir ya da bütünşehir olma yolu açılabilir. Tabi bunun için önce il kararı alınacak, ileriki yıllarda ikinci adım büyükşehir olmak zorlanabilir.
‘Peki hangi ilçeler bize bağlanacak?’ derseniz tahminler ya da görünen üzerine değerlendirelim. Gazipaşa, Gündoğmuş, Sarıveliler, Anamur banko ilçelerimiz gibi görünüyor. Manavgat’ın yaratacağı siyasi kriz göze alınırsa; Manavgat ve Akseki’nin Alanya’nın ilçesi olması mümkün. Ayrıca Alanya’nın mahallelerinden ilçe çıkartılması da söz konusu. Mahmutlar yıllardır bunu istiyor. Art bölgesi ile değerlendirildiğinde Demirtaş doğu tarafında, İncekum-Avsallar batı tarafta iki ilçe olarak göze çarpıyor. Mahmutlar lobisinin yıllardır süren mücadelesini biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerdeki bir takım siyasi toplantı ve hamlelere bakıldığında Demirtaş lobisi de yabana atılamaz gibi görünüyor.
Alanya siyasetinde son dönemlerde adı geçen siyasilerin daha çok Demirtaş bölgesinden olduğu da dikkate alındığında iki mahallenin kapışması yakındır…
Kapanıp mahalleye dönen beldelerin yeniden belediyelik hakkı kazanması olması ihtimali ise ilçede bambaşka bir siyasi atmosfer yaratacaktır. Kapanan tüm belediyeler açılmaz belki, ancak doğu ve batıda yapılacak iki ilçe ve kabuğunu zorlayan büyük birkaç mahallenin belediye olması da düşünülebilir. Bu hususta yıllar önce ciddi bir çalışma yapmış olan geçmiş dönem ALTSO Genel Sekreteri Servet Ünlü ile biraz sohbet ettim. Kendisi bir istatistikçi olarak konuyu yorumladı. Alanya’da nüfus kendisine bağlanacak ilçeler ile 750 bini bulamayacağı için il statüsünde kalacağı, bu durumda belde ve köylerde yeni belediyeler kurulmasının önünün açılacağı fikrinde.
Yeni ilçe ve beldeler konusu düşünüldüğünde elbette kaygı verici bazı konular da sohbetimizin gündemi oldu. Önceden önlem alınması zorunluluğu oluşacağı fikrindeyim.
Her belediye eskiden olduğu gibi kendi mücavir alanları içinde imar planı yapma, altyapı ve üstyapı (yol, su, kanalizasyon çöp, temizlik, imar vs) işlemlerinde bağımsız hareket etme imkanına kavuştuğu anda yeni bir kaotik sürecin başlangıcı olacaktır.
Büyükşehir yasasının uygulama zorlukları ya da yönetimsel beceriksizlik nedeni ile muzdarip olan mahallelerin siyasetçileri önderlik ederek yeniden belde olmak için diretecektir. Burada öncelik bütüncül yönetim ve insan odaklı hizmet olmaz ise eskiye dönülür.
Şimdilik sessizce çalışan ama niyeti anlaşılan siyasetçilerin süreci hangi kriterler ile yöneteceği bu açıdan önem kazanmaktadır.
İl olmayı istiyoruz ama ne kadar hazırız. Bu açıdan önemli bazı hususları şimdiden konuşmaya başlamak gerektiği kanaatindeyim.