Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp ile Alanya Şoförler Odası Eski Başkanı Ali Akkaya, esnaf kefalet kooperatiflerinin “komisyon gelirini” arttırmak için “Her şey çok güzel gidiyor. Esnaf düze çıkıyor” diyerek, esnafı adeta “Kredi batağı”na sürüklüyor…
Sayın Yenialp ve Akkaya’ya sormak istiyorum. Esnafın işi tıkırında, her şey güzel ise neden verdiğiniz kredilerin geri dönüşünde sıkıntı var? Tahsil edemediğiniz krediler için kaç esnafın malını, mülkünü icra dairesi vasıtasıyla satışa çıkarttınız? Bir de tahsil edemediğiniz batık kredilerinizi açıklayın da kamuoyu “Esnafın durumunu” ne halde olduğunu görsün…
Bu arada kredi almak isteyen esnafı “Turizm sezonu ve piyasalar büyük sürprize gebe” diyerek uyaran Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci’yi de tebrik etmek lazım. Bakıyorum da, hem oda hem de kooperatif başkanı olanlar esnafa kredi alması için “teşvik” verirken, sadece oda başkanı olanlar da üyelerini “Krediye bulaşmayın” diye uyarıyor.
Aklın yolu bir “Borç, borçla kapatılmaz”
Dün yazmış olduğum “Esnaf biterse saltanat biter” başlıklı yazımı okuyan, yıllardır turizm esnafı olarak hizmet veren bir arkadaşım konu ile alakalı olarak aradı.
Dilinden şu ifadeler süzüldü;
-Ben yıllardır esnaf kredi kooperatifinden kredi kullanırım. 2 yıl öncesine kadar her yıl turizm sezonu öncesi gider bir kredi çeker, işyerimin tadilatını yapar, yeni mevsimlik ürünler alırdım. Bu yıl daha yeni kredi çektim. Hepsi borçlarıma gitti. Yazına yüzde yüz katılıyorum arkadaşım. ‘Esnaf düze çıkıyor’ diyenlerin çoğunun esnafın içinde bulunduğu durumdan haberi yok.
Yine uzun yıllardır bankacılık yapan piyasaları “parametre” olarak takip eden bir bankacı arkadaşım “Projesiz kredilerin” hep sıkıntı olduğuna dikkat çekti, ilginç ifadeler kullandı.
Bankacı dostum ‘Esnaf artık turizm sezonlarını umut olarak görmesin” dedi ve ekledi: “Türkiye’de kredi kullanımı geçen yıllara oranla anormal derecede artış gösterdi. ‘Projeli yatırım kredileri’nde çok sorun yok ama evrakla verilen krediler geri dönmüyor. Devlet tarafından esnafa verilen krediler, evrak üzerine verilen krediler. Yani evrakı tam olup ipotek verebilenlere hemen kredi tanımlanıyor. Esnafın parayı ne yapacağı ile ilgilenen yok. Devlet destekli krediler esnafa proje üzerinden verilmeli ve işi geliştirmesi için sağlanmalı. Esnaf çektiği krediyi borçlarına yatırırsa sadece zaman kazanır. Sonunda batmaya mahkum olur. Çünkü faiz yükü ülkemizde çok ağır ”
Haksız sayılmaz. Krediyi çekip parayı alan esnaf gider borcunu öderse işini geliştiremez, kendini yenileyemez ise ağır faiz yükünün altında kaybolur gider. Esnafları yaşatmak istiyorsak, bankacı dostumun dediği gibi, esnaf kredileri ‘İşini geliştirmesi, büyütmesi için denetimli kontrollü verilmeli.’