Alanya Belediyesinin son meclis toplantısında “Alanya’nın Yer Adları” isimli kitabının tanıtımı Belediye Tiyatro Müdürü Hüseyin Çinal tarafından yapıldı. Yapılan araştırmalarda şehirde ki tüm mahallelere ilişkin yapılan ayrıntılı araştırma takdire şayandı.
Kitabı alıp biraz incelediğim zaman özellikle bazı mahallerin bir dönem kullanılan isimlerinin çok daha güzel olduğu bariz bir şekilde ortaya çıkmakta. Günümüzde bazı mahallelerimizin mevcut isimleri kimi zaman alay konusu olurken kimi zaman ise hem o mahalleye Anadolu’nun çeşitli kentlerine gelenler hem de yerleşik yabancılar tarafından ilginç bulunduğu kadar telaffuzunda da zorluklar yaşanmakta. Örneğim içimde hep ukde olmuştur kendimin de ikamet ettiği Cikcilli Mahallesinin isminin ‘Saraybeleni’ (yakın tarihe kadar bu isimde bir mahalle mevcuttu Cikcilli sınırlarında) veya Hacıbaba ismini almasını yeğlerim. Hacıbaba’yı anlatmaya gerek yok zaten malumunuz.
Cikcilli’nin yan ısıra son dönemde epey göç alan Çıplaklı isminin de değişmesi. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın 13’ncü yüzyılda kenti fethettikten sonra ilk köşkünü Gülevşen’de yapmış. “Alanya’nın Yer Adları” isimli kitapta (s28) belirtildiğine göre köşk Gülevşen’de nşa edildiği için yerleşik yeri bu adla anılmaya başlanmış. Tarihte ise bugün kullanılan Çıplaklı ismine ise ilk defa 1873’dte Konya Salnamesi’nde geçtiği tespit edilmiş. Mahallenin isminin tekrar yüzyıllarca kullanıldığı hali ile Gülevşen olması hem bu harika kenti fetheden Selçuklu’ya hem de Sultan Alaaddin Keykubat’a bir vefa borcu olarak görülebilir.
İnsanlar çocuklarına bazen ilk başta çoğa yakışan ancak büyüdükçe çok çocukça gelen isimler koyup sonrada keşke durumuna düşmekte. Yaşadığımız kentlerinde isimleri güzel, anlamlı ve tarihi süreçleri içinde barındırması muhtemelen toplum tarafından onay verilecektir. Şayet bu mahallelerde referandum yapılsa ekseriyet Cikcilli için “Saraybeleni veya Hacıbaba, Çıplaklı için “Gülevşen veya Selçuklu” şeklinde değiştirilmesi oy çokluğu ile kabul edilir.
Cikcilli ismine sadece Alanya’da Çıplaklı ismine ise Alanya ve Kastamonu’da rastlanmakta.
Aysun Gündüz Önal’ın hazırladığı “Alanya’nın Yer Adları” isimli kitapta aralarından Aliefendi, Sapadere, Hacıkerimler, Özvadi, Karakocalı, Süleymanlar, Seki ve Şıhlar gibi 42 mahallenin isminin değiştiğine ilişkin bir kayda rastlanmamakta.
Beldibi 1935 yılına kadar ismi Kevsi ismiyle Çamlıca 1981 yılına kadar Kıllı, Gümüşkavak 1970 yılına kadar Kababeladar Karapınar ismi ise Şıhuşağı olarak anılırken günümüz şartları ve yöre halkının isteği doğrultusunda 26 mahalle ismi bugün kullanılan isimlerini almış
Tabi bu işler için biraz cesaretli yöneticiler ve mahalle önderleri bulmak gerekir.
Not: Kendi mahallesinin geçmişte isminin ne olduğunu merak edenler için hazırlanan anı niteliğinde olan kitap sadece Özkan ve Çınar kırtasiyeden temin edilebilir.